Штраф у десятки тисяч гривень: Офіцер, що героїчно відбивався від "зелених чоловічків" Путіна у Криму, призначений "крайнім" у скандалі з Порошенком

Через кілька днів після демаршу через колір беретів, а саме 29 травня, на лейтенанта батальйону Олексія Литвиненка був складений протокол про військове адміністративне правопорушення.
Морпіхи були проти суто зовнішніх "реформ". Фото: соцмережі.

23 травня бійці Першого Феодосійського Окремого батальйону морської піхоти вийшли на демарш під час урочистого заходу зі зміни кольору берета за участю президента України Петра Порошенка. Морпіхи були проти того, що нові берети одягають на «стару» армію, інформують Патріоти України.

Подібний протест назрівав давно - з особовим складом велася недостатня робота з інформування щодо нових кольорів беретів. Раніше бійці масово писали листи на ім'я керівництва армії щодо того, що більшість проти нового кольору берета і просили залишити головний убір чорного кольору.
За морально-психологічний стан бійців відповідають заступники командирів по роботі з особовим складом (раніше замполіти). Саме в їх зоні відповідальності лежать подібні дії бійців.
Хто поніс покарання за масовий протест, та й ще перед президентом? Журналісти вирішили розібратися в ситуації. У Міноборони України журналістам повідомили, що у них немає такої інформації. Генеральний штаб з цим питанням перенаправив в Командування ВМС.
Начальник прес-служби ВМС України Олег Чалик повідомив, що за демарш морпіхів ніхто покараний не був. Відповідаючи на пряме запитання «хто саме з командування ВМС, Командування морської піхоти або батальйону був притягнутий до відповідальності?», начальник прес-служби раптом згадав адміністративне порушення, яке мало місце в цьому батальйоні.

Разом з тим, не за ці дії на одного з учасників (демаршу, - ред.) складено протокол про адміністративне правопорушення, за невиконання законної вимоги командира. Але це, ще раз підкреслюю, не за ці дії, це за інші», - заявив Чалик.

Дійсно, через кілька днів після демаршу, а саме 29 травня, на лейтенанта батальйону Олексія Литвиненка (він в 2014-му році вийшов з Криму і до останнього чинив опір окупантам на півострові, - ред.) був складений протокол про військове адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 172-10 КуаАП. Дана стаття передбачає штраф (від 61 000 до 127 000 гривень) або кілька діб гауптвахти.
Справу оперативно було передано в суд і засідання вже призначено на 19 червня, про що свідчить графік розкладів засідань, опублікований на сайті Центрального районного суду м. Миколаїв:

Тимчасово виконуючий обов'язки командира батальйону Євген Бова заявив, що про дану ситуацію йому нічого невідомо. У той же час наші джерела повідомили, що саме Бова і підписував протокол про військове адміністративне правопорушення.

Зазначимо, що за нашими даними, під час демаршу саме до Литвиненка зверталися заступник з виховної роботи батальйону і флоту, а потім і сам командувач ВМС Ігор Воронченко, так як він був єдиним офіцером в цій групі.
За що покарали офіцера. Думка морпіхів
Ми зв'язалися з декількома морськими піхотинцями - учасниками протесту, які зараз служать у 1 ФОБМП. Вони просили не називати їхніх імен.
Ряд товаришів по службі переконані, що Литвиненко був покараний за те, що він нібито був ініціатором протесту, хоча це не так.
Після демаршу в частину прибуло командування ВМС і ряд офіцерів. За словами морпіхів, на плацу Воронченко наказав «розібратися і доповісти йому». Після цього командир частини викликав до себе лейтенанта Литвиненка.
Про що була розмова невідомо, але через кілька днів морпіхи дізналися, що на Литвиненка був складений протокол про відмову виконувати законний наказ командира. Також бійці повідомили, що їх намагалися незаконно відправити у відпустку або відрядження.

Кого повинні були покарати за демарш. Думки експертів

Колишній морський піхотинець, а нині волонтер, Тарас Чмут вважає, що за демарш повинен відповідати як мінімум заступник командира частини по роботі з особовим складом. За словами Чмута, в армії діє кругова порука і тому ніхто з командирів не поніс покарання.
«Якщо про прізвища говорити, то це заступник командувача ВМС капітан першого рангу Андрій Урсул, який є умовно «замполітом» ВМС. Є, відповідно, «замполіт» 36-ї бригади морської піхоти, в яку входить перший окремий феодосійський батальйон і «замполіт» першого феодосійського батальйону. Це ті люди, які безпосередньо відповідають за стан особового складу. За їх проблеми, за їх рішення, погано це, які є проблеми, що не так або що так і т.ін. Вони повинні говорити з людьми, збирати ці проблеми, доповідати про них керівництву на рівні батальйону, бригади, командування військово-морських сил. І спільно з керівництвом їх вирішувати. Цю ланку було тут упущено. І причина, чому ніхто нікого не карає, в тому, що невигідно карати своїх. Вигідно карати якогось матроса, сержанта, старшину, молодшого лейтенанта, але не капітана першого рангу. Це ж свій, я 20 років з ним служив, добре його знаю і т. ін», - каже колишній морський піхотинець.
Експерт Українського інституту з прав людини, екс-представник Уповноваженого з прав людини з питань військовослужбовців, полковник запасу Святослав Стеценко вважає, що найголовніше в цій ситуації - це з'ясувати причини.

«Безумовно, в будь-якій армії за це повинен бути покараний командир. В будь-якій армії це не обговорюється. Але проблема не в тому, хто повинен бути покараний, а проблема в тому, які причини цього. Адже покарати можна кого завгодно, але треба з'ясувати причини. Ми пам'ятаємо, які були претензії бійців. Претензії бійців були пов'язані не стільки з кольором самого берета і зміною символіки, а з тим, що для зміни зовнішнього боку вони не бачать зміни сутності, вони не бачать зміни ставлення до армії і до нижніх, до військових. І з боку держави, і з боку безпосередньо головнокомандувача», - заявив він.

Житель Прикарпаття захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", але далі втрутилась СБУ (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:27

В Івано-Франківську судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками". Йому "світить" до 8 років в'язниці. Про це повідомили у Службі безпеки в Івано-Франківській області, передають Патріоти України. Інтерне...

Білі птахи в зловісній чорній хмарі: Під час ліквідації наслідків ракетної атаки РФ по Одещині рятувальники побачили сотні пеліканів (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:14

Під час ліквідації наслідків однієї з останніх повітряних атак РФ по Одещинні рятувальники побачили сотні пеліканів, які летіли крізь чорну хмару диму. Фото опублікували на Facebook-сторінці Головного управління ДСНС України в Одеській області, передаю...