Скандальні забудови Одеси: торговий центр замість складів та багатоповерхівка на місці маєтка з баштою

За останні роки місто втратило чимало пам'яток культурної спадщини чи просто красивих старовинних будівель.

Дача ТіміоАрхітектурне обличчя Одеси продовжує змінюватися. За останні роки місто втратило чимало пам'яток культурної спадщини чи просто красивих старовинних будівель, на місці яких вже з'явилися чи з'являються недолугі бетонні монстри. На жаль, цей процес продовжується, тому Depo.Одеса вирішило згадати, що ми вже втратили та проаналізувати, якими перлинами місту доведеться поступитися заради бізнес-інтересів підприємців, передають Патріоти України.

Більшість одеситів та гостей міста, які щодня їздять Люстдорфською дорогою та бачать 25-поверховий хмарочос від СК "Будова" на розі з вулицею Костанді (ЖК "Горизонт"), навіть і гадки не мають, що три року тому на цьому місці був особняк Костянтина Тіля (дача Тіміо) – гарна та елегантна будівля дореволюційних часів. Сталося так, що в реєстрі пам'ятників культурного спадку ця перлина не значилася, тому будівельний монстр цинічно зруйнував дачу та зробив те, що планував.

Висотка "Будови"Дуже швидко та сама доля спідкала і дачу Докса на вулиці Генуєзській – її долю вирішили давно, ще на початку "нульових", коли "Укрпрофздравниця" вирішала відчужити майновий комплекс санаторію "Дружба" – дача належала до нього та була приймальним покоєм.

Дача Докса / Фото: Думська

Величезну територію у 13,5 га швидко роздерибанили кілька структур, а в 2013-2014 році тут почалося будівництво багатоповерхівок – частину отримала компанія "Кадорр", а от долю, власне, дачі Докса вирішив "Гефест". Незважаючи на серйозний спротив громадськості та тодішнього очільника ОДА Михайла Саакашвілі, особняк знесли – зараз на цьому місті зводять 24-поверховий ЖК "Родос". І знову таки, будівля була приречена через те, що чарівним чином під час інвентаризації вона чомусь не потрапила до списку об'єктів культурної спадщини.

Компанію "Гефест" взагалі можно назвати спеціалістом зі знищенню старовинних котеджних будинків. Черговою жертвою забудовника став дачний кооператив "Самопоміч" між 4-ю та 5-ю станціями Великого Фонтану. Його було зареєстровано 30 листопада 1911 року. Представники середнього класу дореволюційної Одеси – чиновники у відставці, банкіри, військові офіцери, професура – скинулися, а потім позичили грошей у Російського банку зовнішньої торгівлі та почали будувати комплекс двоповерхових котеджів на дві-три сім'ї кожен. Загалом понад 60 домоволодінь. На місці колишніх полів з'явилися вулиці: Тополева, Платанова, Каштанова, Ясенева, Сонячна і Кленова.

Котеджне містечко "Самопоміч" знесли

Було спроектовано справжнє місто-сад, де кожен особняк був оточений значною зеленою зоною, забезпечений центральним водопроводом і електрикою. "Самопоміч" стала свого роду архітектурним заповідником - авторами котеджів були наймаститіші зодчі Одеси: Л. Б. Бєлкін, О. М. Клепінін, А. Б. Мінкус, М .І. Лінецкій, Ю. М. Дмитренко, Л. Л. Влодек, С. А, Ландесман. Протягом 2017-2018 років значна частина дачного кооперативу була знесена, а нині "Гефест" активно будує тут багатосекційний ЖК "Акрпополь".

Наприкінці 2017 року та сама доля спіткала і Будинок прийомів одеської мерії – його знесли для того, щоб компанія "Будова" змогла побудувати житловий комплекс Sea View. У 2016 році міська адміністрація спочатку здала в оренду будинок, а дуже швидко і продала його ПП "Дофін". Наступного року компанія отримала у довгострокову оренду і землю, тому доля Будинку прийомів на Гагарінському плато була вирішена.

Таким був Будинок прийомів

В останні роки Одеса втрачала не тільки старовинні будинки у вигляді дореволюційних дач та маєтків, але й перлини радянских часів. Найбільш резонансним став демонтаж 16-поверхового корпусу санаторію "Магнолія" на Французському бульварі. Раніше він належав заводу "Будгідравліка", потім – заводу "Краян".

Колишній санаторій "Магнолія" / Фото: Думська

Після того, як на його базі було створено ТОВ і майно пішло по руках приватників, у судах почалися суперечки про право власності. У боротьбу включився і Фонд держмайна з прокуратурою, проте одеська мерія віддала 3,7 га території в оренду, потім почався системний перепродаж ділянок, і знайти правду правоохоронці вже не змогли, а, можливо, і не захотіли. Зараз на місці здравниці та зеленого парку, якому на момент знищення було більш ніж 100 років, будують чотири "елітні" висотки, що отримали назву Kandinsky Residence.

На сьогодні останньою втратою архітектурної Одеси стали споруди колишніх будівель заводу Белліно-Фендеріх на вулиці Софіївській, де після революції був судноремонтний завод. На даний час компанія "Кіпр-інвест" займається демонтажем історичних будівель, на місці яких планує побудувати велетенську автозаправку – скоріше за все, йдеться про мережу "Сокар".

Кілька тижнів тому агентства нерухомості почали передпродаж квартир у новому житловому комплексі від компанії "Гефест" – ЖК "Аполон". Десятиповерхівку позиціонують майже як еліт-клас, посилаючись на близькість центру. Будувати її будуть у 2-му Куликовському провулку на місці... симпатичного будиночка середини XIX століття. Будівля складається з декількох елементів різної форми і висоти, серед яких виділяється вежа сходової клітки, яка є сполучною елементом. Незважаючи на те, що дана вежа надає будівлі деяку схожість з віллами, враховуючи не характерну для вілли композицію крил, більш імовірно, що будівля в існуючому нині вигляді не призначалася для житла.

Значно серйозніше будівництво очікує справжнє серце Одеси – вулицю Приморську. Тут, під одеською мерією та напроти порту, компанія "Трансрегіонінвест-Україна" побудує 9-поверхивий торгово-розважальний центр на місці колишніх складів 1810 року. (арх. Ф. Фраполлі), які були виключені зі списку пам'яток архітектури постановою у 2008 році, а також низки малоцінних одноповерхових нежитлових споруд. Згідно з планами розробників, вулицю Приморську в майбутньому можна буде розширити до 15 метрів, а Деволанівський узвіз зробити пішохідною зоною.

Майбутній комплекс на "Приморській"

Слід зазначити, що проект зітнувся з опором громадських діячів та активістів і навіть частини депутатів – справа в тому, що скляно-бетонний монстр загрожував зпаплюжити фасад Приморського бульвару та зіпсувати вид на море. Забудовник, якого пов'язують із власником Літнього театру та групою компаній "Будова", погодився зменшити етажність з 12 до 9 поверхів та посунув найвищу частину в бік Митної площі.

Джерело: Depo.Odesa

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...