Скрепний святий: У РПЦ засудили пропозицію Російської Православної церкви за кордоном відправити тіло Леніна на кладовище

Представник Московського патріархату побачив "політичні мотиви" та назвав несвоєчасною постановку питання про поховання тіла "вождя пролетаріату".

Мавзолей Леніна. Ілюстрація:hamster-96.livejournal.comПерший заступник голови синодального відділу із взаємин РПЦ з суспільством і ЗМІ Олександр Щипков назвав вкрай несвоєчасною ідею поховати тіло Леніна і запропонував ввести в Росії мораторій на війну з політичними символами. Про це пише Интерфакс, передають Патріоти України.

"Мы прекрасно понимаем, что его присутствие на Красной площади не имеет ничего общего с христианскими традициями. Но мы можем ставить вопрос о перезахоронении не ранее, чем прекратится кампания по декоммунизации и десоветизации на постсоветском пространстве. И впоследствии, ставя этот вопрос, мы обязаны исходить исключительно из религиозных, а не политических соображений", - пише Щипков в статті, опублікованій на сайті видання.

Днями Архієрейський Синод Російської зарубіжної церкви з нагоди сторіччя революції закликав звільнити населені пункти від пам'ятників Леніну, а центр Москви - від його тіла. На думку РПЦ, "освобождение Красной площади от останков главного гонителя и мучителя XX века и сокрушение поставленных ему памятников" стало бы "одним из символов примирения русского народа с Господом".

Тим часом в Московському патріархаті не поділяють такої постановки питання. "Мы видим, как тема декоммунизации используется нашими ближайшими соседями в целях дерусификации. Можем ли мы лить воду на эту идеологическую мельницу? Разумеется, нет, не можем", - зазначає Щипков. Тому, вважає Щипков, слід прийняти "тимчасовий мораторій на будь-яку війну з політичними символами в Росії, яке б походження вони не мали".

"Конечно, это не значит, что улицам и городам не надо возвращать исконные русские названия. Это необходимо, но исключительно из исторических, а не политических соображений. Не следует заниматься политическими кампаниями, связанными с политическими символами. Это крайне разрушительное занятие", - додав представник церкви. З тієї ж самої причини він назвав несвоєчасною постановку питання про поховання тіла Леніна "з явно політичним мотивуванням".

Одному з загиблих було лише 20: За сьогодні в річці Тиса виявили тіла одразу шістьох людей, - журналіст із Закарпаття (фото)

понеділок, 6 травень 2024, 21:31

За сьогодні, 6 травня, в річці Тиса виявили одразу шість тіл потопельників. Про це повідомив журналіст Віталій Глагола, передають Патріоти України. "За інформацією від моїх джерел, 4 тіла було виявлено на українській стороні, 2 тіла на румунській сторо...

Ціна курсу варіюється від 395 до 600 грн: Експрессекретарка Зеленського розпочала власний бізнес

понеділок, 6 травень 2024, 21:05

Колишня прессекретарка президента України Володимира Зеленського та журналістка Юлія Мендель почала новий бізнес. Йдеться про курси для українців під назвою «Освіта за кордоном», зазначено на сайті курсу. Зокрема, за інформацією на сайті, «Освіта за ко...