Сьогодні - Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього: Традиції, обряди, прикмети, заборони

Одне з 12 головних свят Церкви. Воздвиження в народі вважається остаточним настанням осені і зміною пір року.

27 вересня - Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Фото: ukr.media.

Сьогодні, 27 вересня, християни східного обряду відзначають Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. У народі його називають Здвиженням. Що треба знати про свято, пов’язане з подією віднайдення та прославлення знаряддя нашого спасіння від рабства гріха і пристрастей, що після Воскресіння Господа стало символом перемоги життя над смертю, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Животворний Хрест Господній

Церковні легенди пов’язують це свято з римським імператором Констянтином І Великим. У 311 році перед вирішальною битвою за престол цар-язичник побачив на небі хрест з написом – Цим перемагай! А вночі Констянтину у сні з’явився Ісус Христос і наказав зробити військовий прапор з таким хрестом. Так і вчинили. Перемігши у битві свого ворога Максенція, імператор наказав вкласти прапор, який приніс перемогу, в руки своєї статуї на площі Риму.

Після того, як у 323 році Костянтин став одноосібним правителем всій Римської імперії, він вирішив знайти головну святиню християн. З цією метою направив у Єрусалим свою матір – царицю Олену. Жінка провела велику роботу і знайшла три хрести. Щоб зрозуміти, який з них є животворним, патріарх Єрусалимський Макарій наказав по черзі прикладати хрести до мерця. Лише після прикладання до третього хреста небіжчик ожив. Імператор Костянтин повелів спорудити в Єрусалимі величний храм на честь Воскресіння Христового, що зводили 10 років і освятили 26 вересня 335 року. А наступного дня – 27 вересня – було встановлено святкування на честь Воздвиження Хреста Господнього.

Традиції та заборони на Здвиження

У народі говорили, що на Воздвиження осінь літо відсуває. За три дні до свята прибирали всі овочі з корінням, щоб ранкові заморозки не знищили урожай.

Також 27 вересня починали садити яблуні та смородину – це можна було робити приблизно до середини жовтня.

Селяни займалися заготовками капусти на зиму і часто робили це разом, організовуючи так звані капустяні вечірки. Вважалося, якщо дівчина, збираючись на посиденьки, прочитає спеціальний змову, то зустріне хлопця, якого полюбить.

Старалися на планувати важливих справ на Воздвиження, оскільки вони могли закінчитися невдало.

У цей день починають відлітати у теплі краї, а усі гади земні (змії, вужі, ящірки) ховаються у нори. Тому заборонялося до лісу ходити, щоб гадюки не затягнули до своєї ями. Якщо ж змія вкусить людину, то їй закриті двері до вирію, і вона замерзне узимку.

Слідкували 27 вересня і за погодою. Якщо на Воздвиження гуси високо летять – навесні буде велика повінь, і навпаки, а як дме холодний вітер – літо буде теплим.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...