Сьогодні свято Мокрого Мокія: традиції, прикмети, обряди

По погоді цього дня передбачають, яким буде літо.

Народне свято Мокій Мокрий: провісник погоди на все літо. Ілюстрація: wowslider.com.

Народне свято Мокій Мокрий відзначається 24 травня 2016 року (за старим стилем - 11 травня). У православному церковному календарі це дата вшанування пам'яті священномученика Мокія Амфіпольского. Назву "Мокрий" цей день отримав за те, що рідко проходить без опадів. Про це пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Історія

Святий Мокій жив в III столітті н.е. в місті Амфиполі, Македонія. Коли настали часи гонінь на християн при правителі Диоклетіані, православний пресвітер не злякався. Він продовжив нелегку працю настанови на шлях істини заблудлих душ ідолопоклонників.

Одного разу Мокій прийшов на святкування на честь язичницького божества в капище і закликав присутніх відректися від ідолопоклонства, покаятися і прийти до Господа. Його заарештували і доставили на суд місцевого правителя. Мокій сміливо визнав себе християнином. На численні погрози він відповів, що немає для нього кращої долі, ніж смерть за Спасителя.

Мокія вмовляли поклонитися ідолам в місцевому храмі. Але він покликав Ісуса і з його допомогою зруйнував ідоли. Його кинули в клітку з левами, але ті мирно лягли біля ніг Мокія. Потім його кинули у вогняну піч. Він вийшов з неї без єдиного опіку. Городяни побачили ці чудеса і попросили правителя відпустити мученика. Той передбачав можливість заколоту і відправив Мокія до Візантії, де його обезголовили. Сталося це в 295 році.

Традиції та обряди

По погоді цього дня пророкують, яким буде літо.

На Мокія Мокрого люди виконують повсякденну роботу по дому. На землі в цей день не прийнято працювати.

Говорили, що якщо на Мокія працювати в поле - град виб'є всі посіви. Була і ще одна прикмета: якщо під час граду викинути помело в вікно, то він відразу ж припиниться.

Люди проводять ритуали по збереженню майбутнього врожаю від граду. Вони спалюють в поле різдвяний пучок соломи або вербу з Вербної неділі.

Прикмети та повір'я

Якщо дощ пішов після обіду, значить, він затягнеться.

Затяжний дощ або сирий туманний день означають, що літо буде таким же.

На світанку сонце багряне - до грозового літа, червоне - влітку не уникнути пожеж.

Райдуга високо в небі - до вітру, низько - до негоди.

Кінь трясе головою - до опадів.

Кожен, хто вийде на поле в цей день, може розгнівати Бога, і той поб'є посіви градом.

На Мокія Мокрого дощова вода благотворно впливає на волосся, надає їм силу і блиск.

Одному з загиблих було лише 20: За сьогодні в річці Тиса виявили тіла одразу шістьох людей, - журналіст із Закарпаття (фото)

понеділок, 6 травень 2024, 21:31

За сьогодні, 6 травня, в річці Тиса виявили одразу шість тіл потопельників. Про це повідомив журналіст Віталій Глагола, передають Патріоти України. "За інформацією від моїх джерел, 4 тіла було виявлено на українській стороні, 2 тіла на румунській сторо...

Ціна курсу варіюється від 395 до 600 грн: Експрессекретарка Зеленського розпочала власний бізнес

понеділок, 6 травень 2024, 21:05

Колишня прессекретарка президента України Володимира Зеленського та журналістка Юлія Мендель почала новий бізнес. Йдеться про курси для українців під назвою «Освіта за кордоном», зазначено на сайті курсу. Зокрема, за інформацією на сайті, «Освіта за ко...