Стало відомо, як змінився радіаційний фон навколо ЧАЕС після встановлення грандіозної арки

Будували об'єкт разом з Україною 28 країн-донорів, які зібрали понад 1 млрд 417 млн євро.

Арка четвертого енергоблока ЧАЕС. Фото: Rian

Радіаційний фон на промисловому майданчику навколо зруйнованого четвертого енергоблока Чорнобильської АЕС знизився удвічі в результаті надвижения Арки в кінці 2016 року. Про це розповів заступник директора по об'єкту Укриття Сергій Кондратенко, пише прес-служба сайту ЧАЕС. Передають Патріоти України продовжуючи:

"Хоч до завершення будівництва нового безпечного конфайнмента та введення систем в проектний режим залишається ще рік, насування Арки вже вплинула на поточну безпеку об'єкта. Після установки НБК в проектне положення потужність дози навколо Арки знизилася більш ніж у два рази", - йдеться в повідомленні.

Установка Арки дозволила виключити попадання атмосферних опадів всередину об'єкта, що раніше було головним фактором ерозії і руйнування будівельних конструкцій, а також перенесення радіоактивних речовин. Важливим чинником в частині підвищення безпеки Укриття тепер є відсутність снігу на даху і тиску вітру на стіни об'єкта.

Аварія на ЧАЕС сталася вночі 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці станції, де сталося розплавлення активної зони реактора з його тепловим вибухом і подальшим інтенсивним викидом у навколишнє середовище значних обсягів радіоактивних матеріалів.

Будівництво укриття стартувало в кінці 2010 року. До роботи над Аркою висотою 110 м, шириною 257 м і довжиною 164 м були залучені 10 тисяч фахівців з 40 країн. Для будівництва свої зусилля разом з Україною об'єднали 28 країн-донорів, які зібрали понад 1 млрд 417 млн євро.

У листопаді 2017 року НБК введуть в експлуатацію і почнеться демонтаж нестабільних конструкцій Саркофага.

Зірка серіалу "Обіцянка Богу" вступив до лав ЗСУ

четвер, 25 квітень 2024, 12:55

Зірка серіалу Обіцянка Богу, український актор театру і кіно Юрій Феліпенко вступив до лав ЗСУ. Феліпенко доєднався до батальйону ударних БпАК Ахіллес 92 ОШБр. Це підрозділ добровольців, сформований у перші дні повномасштабного вторгнення, інформують П...

"С*ки московські": Російський тренер брудно облаяв волейболісток після поразки

четвер, 25 квітень 2024, 11:44

Головний тренер російського волейбольного клубу «Ленінградка» Олександр Кашин емоційно відреагував на поразку від «Динамо». Зокрема, тренер з країни, чиї керівники люблять розповідати про «духовні скрєпи», назвав своїх суперниць «московськими с*ками», ...