Стало відомо хто в УПЦ "викачує" гроші з віруючих українців на потреби терористів

Прикриваючись проектами "допомоги мирним жителям Донбасу", десятки київських священиків передають зібрані кошти бойовикам, зовсім не на "мирні потреби"

Український священик - російський бізнесмен Іван Грицько. Фото з сайту ok.ru.У більшості храмів УПЦ МП в Києві стоять карнавки для збору коштів "на гуманітарну допомогу дітям та мирним жителям Східної України", "на ремонт та відновлення соборів та храмів у східних областях" і т.п. Шокуючу правду про справжнє використання цих грошей повідомили Патріотам України джерела, наближені до Оболонської райадміністрації. На підпорядкованій їй території знаходиться храм преп. Серафима Саровського (Пуща-Водиця), настоятель - священик Іоанн Грицько.

У райадміністрації не приховують обурення: налаштований "на русский мир" (навіть на сайті храму викладені статті "О судьбе России... Господь приведет Россию к великой славе..." і т.п.) протоієрей Іоанн, що має більшу частину бізнесу (власна величезна похоронна служба) та нерухомості у РФ (м. Саратов), служив раніше в Саратові, потім - в Северодонецькій єпархії, а кілька років тому його призначили настоятелем храму преподобного Серафима у Пуща-Водиці - ця подія обійшлася спонсорам священика "лише" у 70 тисяч доларів, "переданих" ними до Митрополії. Про отця Іоанна і раніше неодноразово писали скандальні критичні статті.

У даній церкві ще з 2014 року постійно проходять акції по збору коштів для мирних жителів та храмів Донбасу. Одна з останніх - виставка "Украина - дом Пресвятой Богородицы". Але ті суми, які з них одержують діти-сироти та жителі східних регіонів, і близько не співпадають з реально отриманими на виставках та акціях доходами. Парафіяни звикли, що часто пожертви "осідають" у кишенях церковнослужителів, але наразі ситуація набагато страшніша: кошти, що віруючі українці віддають для допомоги дітям та переселенцям, "святі отці" перенаправляють терористам на війскові потреби. Таку інформацію також підтвердили наближені до митрополії джерела.

Іоанн Грицько - далеко не єдиний "адепт" цієї справи. Подібні історії відбуваються у багатьох київських храмах УПЦ МП, повідомляють про це парафіяни та навіть паламарі. Фінансовий обіг в УПЦ досягає мільярдів гривень, і жодного контролю над цільовими витратами немає. Замість цього у Раді пропонують законопроект про контроль влади над виборами митрополита, замовчуючи величезні грошові скандали в православній церкві.

Диякон Андрій Кураєв у своєму блозі теж торкається цієї теми: 25 квітня він виклав статтю " Финансовые загадки донецкой митрополии", де написав про резонансний собор у Горлівці: "Но если такой храм с такими убранством смогли построить в годы войны, если смогли для этой службы закупить новые одинаковые облачения для всего приехавшего духовенства, включая иподиаконов - точно ли столь бедна донецкая митрополия, что для нее надо собирать гумпомощь по всей России?.." У храмі - мармурові скульптури, ліфти (!), коштовна мозаїка, новітня техніка і т.п., при храмі відкрита "патріотична спілка з рукопашного бою для підлітків". Місцевий архієрей запевняє, що ремонт зроблено на кошти двох знайомих спонсорів. Куди ж пішли гроші, зібрані з віруючих киян, якщо жителі східних регіонів їх не отримують (про це не раз були відомості у пресі), а церкви та духовенство Донецької єпархії живуть на чималенькі кошти "своїх" спонсорів?

Найстрашнішим є те, що багато хто з парафіян у Києві і самі знають про бізнес десятків столичних священиків з бойовиками, про реальне використання пожертв на боєприпаси для терористів. Але Митрополія продовжує нагороджувати та призначати настоятелями "своїх людей" за "якісь там" 70 000 доларів, та прибирати "неугодных батюшек" (не згодних з сепаратистами) з їх посад.

А віряни, нічого не підозрюючи, від щирого серця кидають у карнавки на виставках у храмах гроші, на які терористам купують зброю, щоб їм було легше з неї вбивати братів, чоловіків та синів цих самих вірян...

Спецкореспондент Анна Бондаренко


"Бабуся" не дуже відрізнялася від сучасних: Обличчя неандертальки, яка жила 75 000 років тому (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:12

Британські археологи представили плід своєї довгої роботи – реконструйоване обличчя неандертальської жінки, яка померла 75000 років тому. Про це повідомляє видання "ScienceAlert", передають Патріоти України. Череп знайшли у 2018 році в печері Шанідар і...

Результати виявились шокуючими: Жителів Словаччини спитали, кого вони вважать винними у війні в Україні

четвер, 2 травень 2024, 22:58

Понад 50% жителів Словаччини вважають, що війну РФ проти України спровокували західні держави та Україна. Про це йдеться у результатах дослідження Globsec Trends 2024, передають Патріоти України. Зазначається, що 41% опитаних словаків зазначили, що сам...