Старий Новий рік і Щедрий вечір: Народні традиції, прикмети і що не можна робити в цей день

У цей вечір прийнято радо зустрічати і пригощати гостей. Чим більше страв - тим багатшим і вдалішим буде весь рік.

Ілюстрація: znaj.ua

У деяких країнах відзначають Старий Новий рік в ніч з 13 на 14 січня. Так вийшло через розбіжності в календарях: григоріанському й юліанському, повідомляють Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Історія свята

Це свято виникло через розбіжності в календарях: григоріанському і юліанському. До революції Російська імперія жила за старим стилем (юліанським календарем, введеному в 45 році до нової ери римським імператором Юлієм Цезарем). Юліанський календар не був точним і за майже двадцять століть відстав від реальності приблизно на два тижні.

Європейські країни ще в 1582 році почали поступово переходити на реформований календар, який назвали григоріанським - на честь Папи Григорія XIII. Коли більшовики в січні 1918 року реформували російський календар, православна церква користуватися ним відмовилася - дурниці, мовляв, і безбожне баловство. В результаті і Різдво, і Великдень, і багато інших релігійні свята ми відзначаємо не разом з усім світом, а в гордій майже самоті.

Щедрий вечір

Крім радянської традиції святкування Нового року з олів'є і шампанським, в українців існує свої давні традиції. Наприклад, вечеря в Щедрий вечір.

Щедрим вечір називається тому, що на стіл ставлять "щедру" кутю, яку, на відміну від пісної куті в Святвечір, заправляють м'ясом і салом. За традицією миску з кутею ставлять в кут з іконами.

Головна страва на святковому столі - смажене порося, символ плодючості худоби і родючості землі. Відзначимо, що в народі святого Василя, якого згадують 14 січня, вважали свинарем і покровителем свиней.

Крім того, на стіл ставлять млинці, пироги та вареники з сиром, які стануть в нагоді і для того, щоб віддячити гостей - щедрувальників та засівали.

Також обов'язково потрібно приготувати страви з свинини. За народними звичаями, на Маланку готували свинячі нутрощі, по них ворожили, яким буде врожай, а з свинячих ніжок варили "Дригало" (холодець), щоб у людей не боліли ноги. Вшановували Маланку за дуже багатим столом.

За стіл слід сісти в чистому одязі. Подекуди в маленьких селах ще зберігся звичай в ніч під старий Новий рік спалювати старий одяг і відразу ж надягати нову в знак настання нового, кращого життя.

Традиції Щедрого вечора, Васильєва вечора або Маланки

У цей вечір прийнято радо зустрічати і пригощати гостей. Чим більше страв - тим багатшим і вдалішим буде весь рік.

Увечері 13 січня ходять щедрувати. Вважається, що в цей час нечиста сила особливо старається, а щедро відганяють піснями нечисть і бажають господарям щастя, здоров'я і удачі в новому році.

Щедрувати ходять і дівчата, і хлопці, причому один з хлопців може переодягнутися в жіноче вбрання - його називають Маланкою.

На світанку 14 січня йдуть посівати зерном - спочатку до хрещених і родичам, потім до інших сусідів.

Вранці першим в будинок повинен зайти чоловік - це принесе щастя в будинок на весь майбутній рік, тому посівають зазвичай хлопчики і молоді хлопці. Міліція та вітають з новим роком і вимовляють традиційні приповідки з побажаннями багатства і достатку. У відповідь господарі обдаровують їх солодощами.

Якщо між сусідами був конфлікт, увечері 13 січня покладається нанести візит і попросити один в одного пробачення, щоб зустріти свято в мирі та злагоді.

Крім того, у хлопців, які невдало сваталися і отримали відмову, з'являється ще один шанс - в цей вечір можна вдруге послати сватів з надією на позитивну відповідь.

Зазвичай в цю ніч ворожили на любов.

Що не можна робити в Старий Новий рік

Не можна його зустрічати в старому і брудному одязі.

Не можна давати гроші засівальникам - з ними можна віддати благополуччя в домі.

Не можна ображатися і бути злопам'ятним.

У Старий Новий рік не можна давати в борг.

Поганою прикметою вважається перераховувати дрібні гроші або вирішувати важливі фінансові питання.

У цей день не слід вимовляти слово "тринадцять".

Не варто виносити в цей вечір сміття.

Не зелені чоловічки: Науковці назвали справжній колір іншопланетян та їхньої планети

субота, 20 квітень 2024, 9:32

Науковці заявили, що іншопланетне життя може бути фіолетовим, а не зеленим. Про це пише NDTV з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. . Згідно з дослідженням, іншопланетяни можуть мешкати...

У сотні разів далі від Сонця ніж Земля: Науковці з'ясували, що в Сонячній системі існує ще одна планета

субота, 20 квітень 2024, 9:23

Вчені стверджують, що їм вдалося виявити нові докази того, що в Сонячній системі існує дев'ята планета. Про це пише Independent. Автори нового дослідження тепер стверджують, що їм вдалося виявити ще більше доказів того, що дев'ята планета все ж існує н...