Сторінками історії: Як група норвежців дійшла до південного полюсу

Норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен разом із чотирма товаришами на підкорив Південний полюс 14 грудня 1911 року. Ця точка розташований у межах Полярного плато Антарктиди на висоті приблизно 2800 метрів над рівнем моря.

Перша людина, яка підкорила Південний полюс — норвежець Руаль Амундсен разом з ще трьома учасниками експедиції. Знімок був зроблений 14 грудня 1911 року.

Дослідник Амундсен збирав кошти кілька років на проект, передають Патріоти України.

У січні 1911 року його судно "Фрам" кинуло якір в Китовій бухті. Протягом лютого та березня чоловіки розмістили сім складів по маршруту, який належало виконати. Амундсен вирішив позначати шлях в'яленою рибою, яка могла служити і їжею в разі потреби.

19 жовтня експедиція почалася. Руаль Амундсен, разом з чотирма компаньйонами, чотирма саньми, з запряженими 13-ма собаками в кожні, вийшов з табору.

Коли Амундсен з товаришами досяг Південного полюса то відсвяткували це закуривши сигари. Поставили намет, вивісили норвезький прапор. За 99 днів подорожі норвежці подолали 3 тис. км. Із 52 собак уціліли 11.

Повернувшись з Антарктики Амундсен стає світовою знаменитістю. Відправляється в тріумфальні лекційні тури по всіх континентах. З ним обідає президент США Теодор Рузвельт, видавництва готують книжки про його подвиг. Запрошує Амундсена виступити в Лондоні й Королівське географічне товариство.

11 лютого 1913-го стало відомо, що британський капітан Роберт Скотт досяг Південного полюса на 34 дні пізніше за Руаля Амундсена і знайшов там листа від норвежця. Дорогою назад помер від утоми й голоду. Норвежець відразу надіслав телеграми зі співчуттям удові капітана.

У Євпаторії понад 200 тварин загинули під час пожежі у зоопарку

вівторок, 16 квітень 2024, 11:44

В тимчасово окупованій Євпаторії вночі згорів екзотаріум Тропік-парк, на пожежі врятовано жінку та двох ведмедів. Про це повідомляють російські ЗМІ у вівторок, 16 квітня.Зазначається, що повідомлення про спалах надійшло до служби порятунку о 02:33. Вог...

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...