Священик УПЦ МП Георгій Коваленко виступив за "гендерну рівність", переінакшуючи історичні факти

Друг митрополита Драбинко швидко та неуважно підтримав "модну" ідею Папи Римського про гендерну рівність у Церкві

Протоієрей Георгій Коваленко використав "Оранту" у своїх цілях. Фото з сайту "Простор"

Протоієрей Георгій Коваленко зауважив, що на Оранті у Софії Київській є одна малопомітна деталь, яка нагадує про гендерну рівність у Церкві. Це - хусточка за поясом Богоматері, та й сам одяг Божої Матері - одяг дияконіси. Про це інформують Патріоти України з посиланням на uainfo.org.

Слова Коваленко мало відповідають дійсності, але ми наведемо повну цитату.

"Символ гендерної рівності у церковному служінні є на 1000-літній Оранті, що в Софії Київській. Це хусточка, що за пояском Божої Матері.

Нещодавно журналісти запитали про ставлення до заяви Папи Римського про можливість жіночого служіння в церкві.

А напередодні за допомогою науковців Національний заповідник «Софія Київська» я дізнався, що на нашій древній і відомій всім пам'ятці - Оранті - є деталь, яка нагадує нам про забуте церковне жіноче служіння, яке було встановлено ще за апостольских часів.

На мозаїці в Софії Київській Божа Матір зображена у одязі дияконіси, ознакою чого якраз є це хусточка за поясом, про що не завжди знають не тільки екскурсоводи, але й богослови. І це є центром мозаїки.

А це означає, що жіноче служіння в Церкві є так само природнім, як і чоловіче. Прикладом і образом такого служіння є сама Божа Матір. А це значить, що Церкви, які Її шанують, відпочатку мають захисниками жіночого служіння і гендерної рівності.

З іншого боку варто згадати і відновити інститут дияконіс, бо в першохристиянських громадах вони з'явилися одночасно з дияконами і виконували дуже важливі освітні і благодійні функції.

А ще ми маємо жіноче чернецтво і навіть ігуменій, які керують не тільки жіночими чернечими спільнотами, але й священиками, які служать в жіночих монастирях ;)

Але, коли говоримо про гендерну рівність, маємо пам'ятати, що Бог створив не тільки рівними, але й різними (унікальними). І гендерна рівність не в тому, щоб чоловіки були схожими на жінок, а жінки на чоловіків, а в тому, щоб кожен міг розкритися у своєму служінні Богові і ближньому, використовуючи усі дані від Бога таланти та відображаючи усі ті образи і приклади, які маємо у Святому Письмі та історії Церкви.

А щодо можливості жіночого священства можу сказати, що священик є чоловіком не тому, що він чимось кращий за жінку, а тому, що чоловіком був Христос, образом Якого священик є під час Літургії. Але не менш шановоною є в Церкві і Божа Матір, у відповідності до образа Якої і має формуватися унікальне жіноче служіння, як в тому числі може бути неможливим і недосяжним для чоловіків ;)
Особисто я - ЗА розширення і збільшення жіночого (та й усіх інших) служінь в Церкві ХХІ століття", - зазначив священик.

З ним можна посперечатися, бо, згідно історичним даним, дияконіси не мали спеціального одягу, не брали участь у Богослужіннях так як священики: вони лише допомагали при Хрещенні жінок (тільки жінок!) та були наставницями для них.

Модна зараз тема "гендерної рівності у Церкві" використовується, на жаль, як розмінна монета. Не тільки політики часто переінакшують факти, а й такі люди, як Георгій Коваленко.

Будемо сподіватися, що не Коваленко з Драбинко "стануть у руля" нової Автокефальної Церкви, а ті люди, яких дійсно обере народ - як надію на світле майбутнє.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...