Таких чекає Гаага: "В РФ є спеціальні табори, куди привозять українських дітей з Донбасу і вчать їх користуватися зброєю" - правозахисник

Однією з причин участі неповнолітніх в конфлікті експерти називають те, що тривалий час на Донбасі йшла потужна пропаганда "русского мира".

Ілюстрація:24tv.ua

"Саур" працював в "Смерш" міста Стаханова. У боях з українською армією він був поранений, чим дуже пишався. "Герта", крім участі в боях, спеціалізувалася на тортурах. За словами свідків, зарекомендувала себе як справжня садистка. Максим чергує на позиції біля "Спартака" на півночі Донецька і пишається тим, що "захищає" свій край від "укропів". Всі ці історії об'єднує одне. Їх герої - діти, повідомляють Патріоти України з посиланням на Радіо свобода.

Правозахисник, представник "Коаліції за справедливість заради миру на Донбасі" Володимир Щербаченко зазначає, що задокументованих фактів участі неповнолітніх в бойових діях на Донбасі - досить багато.

"Звичайно це не рівень африканських країн, де діти масово беруть участь в бойових діях і існують цілі дитячі батальйони. Але дітей насправді багато. Правоохоронні органи цією проблемою не займаються.

Ми ідентифікували своїми скромними зусиллями кілька десятків дітей, які беруть участь в бойових діях на Донбасі", - каже Щербаченко.

Він розповідає про те, що якщо раніше участь дітей фіксувалася в обох протиборчих сторонах, то тепер тільки з боку бойовиків в ОРДЛО (окремих районах Донецької і Луганської областей).

"Раніше було трохи дітей в українських добровольчих підрозділах. Наприклад, в "Айдарі" говорять про 4 юнаків, яким мало виповнитися 18 років. Зараз вже немає таких даних. А з іншого боку і зараз діти продовжують активно залучатися до виконання різних завдань військових", - зазначає він.

Крім того, правозахиснику відомо, що на території Росії існують спеціальні табори, куди вивозять неповнолітніх з Донбасу.

"Ті, хто залучає неповнолітніх до такої діяльності, повинні нести за це відповідальність. За це судять в Гаазі.

До речі, відомо, що в Російській Федерації існують спеціальні табори, куди привозять українських дітей з Донбасу і вчать їх користуватися зброєю. Це міжнародний кримінальний злочин", - каже Володимир Щербаченко.

Представник "Коаліції за справедливість заради миру на Донбасі" Аліна Боднар розповідає, що більшість дітей, участь яких вдалося задокументувати, походять з неблагополучних сімей.

"Так вийшло, що діти шукають можливість самореалізуватися. А тут, якщо можна так сказати, "на допомогу" прийшов конфлікт. І виходить, що вони можуть взяти в руки зброю і, як вони кажуть, "контролювати ситуацію" в своєму місті. Крім того, ці діти часто просто не мали коштів для існування. Їх не забезпечували батьки, а таким чином вони забезпечували собі їжу, житло.

У нас є інформація, коли дітям платили. При цьому це могла бути допоміжна участь - привозили, приносили на блокпости, купували щось за завданням. Але навіть вони, як правило, були озброєні, і частина з них воювала на передовій", - пояснює Боднар.

Однією з причин участі неповнолітніх в конфлікті вона називає те, що тривалий час на Донбасі йшла потужна пропаганда "русского мира".

"Це може бути і юнацький романтизм, гра. Вони точно не повністю розуміють, про що йде мова. У нас були дані про те, що ці діти були поранені в ході військових дій. Для деяких з них це навіть ставало предметом гордості. Нам відомі факти, коли діти пропадали безвісти. Найімовірніше, це означало загибель", - каже Аліна Боднар.

Варто знати: Коли банк зобов'язаний повернути гроші, які зникли з рахунку

вівторок, 7 травень 2024, 6:49

В Україні більшість шахрайських схем відбувається з вини самої жертви. Шахраї за допомогою шкідливих лінків, обманюючи жертв, одержують банківські дані. При цьому банки не компенсують втрати, отримані внаслідок шахрайських дій. У деяких випадках таку к...

Відтермінована пенсія в Україні: Як збільшити розмір виплат і які нюанси треба знати

вівторок, 7 травень 2024, 6:22

За кожен рік роботи після строку виходу пенсія збільшується на 6%, тобто приблизно на 350 гривень на місяць, передають Патріоти України. . Як зазначили у ПФУ, кожна людина має право на вибір щодо отримання пенсії за віком. Вона може вирішити самостійн...