"Таких прецедентів ще у світовій літературі не було - три кримінальні справи за вірші" - російський поет Бившев

Колишній учитель німецької мови місцевої середньої школи заявив, що тиск на нього з боку російської влади посилився після того, як він подав скаргу в Європейський суд із прав людини.

Олександр Бившев. Фото:https://www.svoboda.org/

Допити в межах чергової кримінальної справи, порушеної стосовно російського поета і вчителя з Орловської області Олександра Бившева за вірші про Україну, почалися через кілька днів після того, як поет отримав із Європейського суду з прав людини повідомлення, що слухання щодо його скарги відбудуться тільки на початку наступного року. Про це Бившев розповів в інтерв'ю Радио Свобода, інформують Патріоти України.

"Страсбург надіслав уряду Росії запитання, відповісти на які треба до січня. Вони просять виразно сказати, що конкретно, які наслідки могли спричинити мої вірші, яку вони становлять суспільну небезпеку, як, припустимо, поєднується занесення мене до списку терористів Росії, арешт моїх рахунків і рахунків моєї сім'ї, довічна заборона на професію з тими документами та домовленостями, які добровільно зобов'язалася виконувати Росія щодо дотримання прав людини. Зрозуміло, що це дуже сильно дратує владу – що нам вдалося дійти до Страсбурга", – переконаний поет.

За його словами, останнім часом тиск на його адресу посилився, і він триватиме з наближенням президентських виборів у Росії.

"У деяких конторах відмовляються зараз мене обслуговувати. Припустимо, фотографуватися я вирішив на паспорт, відксерокопіювати деякі документи щодо моїх судових справ. В одній фотостудії відмовилися навідріз мене обслуговувати. У приватній розмові потім уже сказали, що мав розмову з обласними чекістами. І ось ФСБшники сказали: "Якщо не хочете мати проблем, контакти з Бившевим припинити". У деяких установах відкрито на своїх планерках кажуть, що "якщо не хочете мати жодних проблем, з Бившевим не контактуйте", – зазначив поет.

На запитання, чому він не може виїхати із селища Кроми Орловської області, Бившев відповів, що доглядає за своїми старими батьками. Він додав, що його випадок є безпрецедентним.

"Можна вже в Книгу рекордів Гіннесса заявку подавати, тому що три кримінальні справи за вірші... Таких прецедентів, по-моєму, ще у світовій літературі не було", – переконаний поет.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Закон про мобілізацію: Стало відомо, чи роздаватимуть жінкам повістки до армії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:28

Згідно із новим законом про мобілізацію в Україні, який набуде чинності 18 травня, жінок можуть призвати на службу у Збройних Силах лише за добровільною згодою. Про це повідомляє "24 канал", передають Патріоти України. Водночас, усі жінки від 18 до 60...