The dark side of the Moon: Навіщо людству досліджувати зворотний бік Місяця

У Китаї запустили зонд, який повинен зробити першу в історії людства посадку на зворотному боці Місяця. Апарат має детально вивчити рельєф, мінеральний склад і структуру поверхні дальньої частині Місяця.

Багатьом відомий вислів "The dark side of the Moon" завдяки легендарному альбому британської рок-групи Pink Floyd. Хоча, насправді, як в англійській, так і в українській мові, правильним є визначення не "темна", а "зворотна" або "далека" сторона Місяця, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Ця частина земного супутника досі вважається символом чогось загадкового і незвіданого, адже, попри тривале вивчення Місяця, всі космічні апарати спускалися лише на видиму з Землі його сторону.

Покласти цьому край і розвінчати всі міфи про таємничі території Місяця зважилися в Китаї. Як уже писало НВ, днями з космодрому Січан в південно-західній провінції Сичуань стартувала ракета-носій Чанчжен-3B

Ракета вивела в космос зонда Чане-4, який повинен зробити першу в історії людства посадку на зворотному боці Місяця.

Якщо все піде за планом, зонд з обладнанням для наукових експериментів здійснить посадку на Місяці на початку січня 2019-го. Майже через 50 років після висадки першої людини на земний супутник, ми, нарешті, дізнаємося, чим відрізняється зворотна сторона Місяця від тієї, по якій ходив Ніл Армстронг і ко.

Темна, зворотна або далека?

Як вже було сказано, з наукової точки зору, правильно говорити "зворотна" або "далека" сторона Місяця. Позначення "темна" поширилося в побуті, оскільки ця частина нібито завжди залишається в тіні.

В реальності ж, через те, що Місяць має практично однакову швидкість обертання навколо Землі і навколо своєї осі, з будь-якої точки на нашій планеті видно лише одну його частину. Але, в будь-якому випадку, на всі частини супутника завжди потрапляє однакова кількість сонячного світла.

Звичайно, через дію гравітаційного поля Землі, іноді Місяць стає трохи ближче та його полюса частково засвічуються для нас. Проте, більше 40% поверхні Місяця недоступні для спостереження з поверхні Землі.

Чи бачили ми зворотну сторону?

Так, причому ще за 10 років до того, як NASA відправило людей для висадки на видиму сторону Місяця. У 1959-му, радянський супутник Місяць-3 здійснив так званий гравітаційний маневр і вийшов на земну орбіту, траєкторія якої дозволила сфотографувати Місяць "ззаду".

З тих пір, космонавти не тільки пролітали над дальньою частиною Місяця, але і зробили безліч її знімків. Відповідно до сучасних зображень, на відміну від видимого для нас боку, інша частина супутника більш материкова - на ній розташовані всього два невеликих моря.

Проте, саме зворотна сторона прийняла на себе головний астероїдний удар, оскільки найбільші кратери на Місяці розташовані саме там.

Чому ніхто не літав на зворотну сторону?

Крім того, що влада США перестала фінансувати місії Аполлон в кінці 1970-х і у політиків пропав інтерес до подальшого вивчення земного супутника, висадка на дальній стороні Місяця є технічно складною.

По суті, Місяць - це твердий кам'янистий об'єкт, що перешкоджає проходженню сигналів для комунікації і робить неможливим спілкування з космонавтами або управління роботизованими зондами і місяцеходами.

Як Китай вирішив цю проблему?

Китайський зонд Чане-4 повинен висадитися на дно величезного кратера Кармана, що у південній півкулі зворотного боку Місяця. Прямий зв'язок з космічним апаратом з Землі дійсно буде неможливим.

Тому, у травні 2018-го Китай запустив спеціальний супутник-ретранслятор, який забезпечить зв'язок між Землею і місячним зондом. Супутник зв'язку вперше в історії вийшов на гало-орбіту навколо точки Лагранжа L2 системи Земля-Місяць приблизно в 65 тис. км від Місяця.

Що буде шукати зонд на зворотному боці Місяця?

Як відомо, для тих, хто говорить "темна" сторона Місяця існує безліч конспірологічних теорій з цього приводу. Тут і наявність секретної бази інопланетян, і цілі масонські колонії, і навіть секретні двигуни, за допомогою яких найбагатші представники людства полетять прямо на Місяці, як на космічному кораблі, в інші галактики.

Не варто забувати і про адептів загальної місячної змови, які вірять, що люди взагалі ніколи не бували на Місяці, а всі кадри звідти - це голлівудська фікція під керівництвом держдепу і Стенлі Кубрика. Навіть глава Роскосмосу Дмитро Рогозін не виключає подібного і збирається перевірити, чи були американці на Місяці.

Але, для вчених, візит на зворотну сторону супутника несе куди більш практичні цілі.

Як передає видання Space.com, зонд Чане-4 вміщує масу наукового обладнання, враховуючи різні камери, радари, спектрометри і нейтронні дозиметри. Складні пристрої допоможуть місяцеходу більш детально вивчити поверхню далекої сторони Місяця, структуру її верхніх і глибоких шарів.


"Ця інформація дасть вченим краще розуміння того, чому зворотна сторона Місяця настільки відрізняється від видимої з Землі. Наприклад, чому величезні базальтові рівнини в своїй більшості розташовані на видимій нам частині, і майже не зустрічаються на зворотній", - пише Space.com.

Крім цього, китайський зонд зможе провести більш ефективні радіоастрономічні дослідження, оскільки на зворотному боці Місяця практично відсутні земні радіоперешкоди.

Ну і, наостанок, якщо інопланетян там все ж не знайдеться, робот Чане-4 привезе їх з собою: в рамках місії планується також біологічний експеримент з вирощування і розвитку яєць шовкопряда, насіння помідора і рослини резуховидки Таля.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...