Трагедія у Мелітополі: Через недбалість лікарів від інфаркту загинула молода дівчина

У жінки, яка померла у реанімації через п'ять днів "лікування", залишився дворічний синочок

Фото: procherk.info

В Мелітополі 26-річна Христина Ткаченко, медсестра і мама дворічного сина, померла від інфаркту, хоча ніколи раніше не скаржилася на проблеми з серцем. Її мати, Олена Синявська, яка теж має медичну освіту, переконана: дочка загинула через недбалість медиків. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на ria-m.tv.

Христину занадто довго направляли від одного фахівця до іншого, відмовилися обстежувати в стаціонарі, а коли поставили діагноз, було вже пізно: дівчина, яка ще п'ять днів тому була абсолютно здорова, померла на руках у матері в приймальному покої лікарні, так і не дочекавшись належної допомоги.

Видання "РІА-Мелітополь" пише: "Барбовалом по інфаркту. 26-річна Христина Ткаченко відчула себе погано 17 вересня. У той день вона залишилася вдома з дворічним сином.

- Це була субота. Я поїхала за покупками на ринок, - розповідає мама дівчини Олена Синявська. - Ми розмовляли з дочкою по телефону, коли вона несподівано сказала: "Мамо, щось мені погано. Мені дуже погано". І тут же у Крістіни відключився телефон.

Було близько полудня. Я запанікувала, кинулася викликати швидку допомогу. Спішно приїхала додому. Дочка сказала, що у неї різко потемніло в очах. Вона вийшла на вулицю, їй не вистачало повітря. Нічого надприродного Христина не робила - просто взяла дитину на руки.

Коли я приїхала, дочки стало краще. Вона попросила мене відкликати швидку. А потім години через півтора їй знову стало погано. Потемніло в очах, була сильна біль за грудиною. Дочка скаржилася, що у неї вся щелепа німіє. Я сама медик і зрозуміла, що це перша ознака серцевої патології. Я знову викликала швидку.

Доктор з ходу сказав: "Так тут інфаркт!" Але коли Христині зробили кардіограму, заявили, що з нею все в порядку. Тиск теж було в нормі. Лікар сказав накапати дочки Барбовалу. Я до виклику вже дала їй 20 крапель Барбовалу і Корвалтаб. Але лікар наполягав, що потрібно накапати ще 40 крапель.

Мені було тривожно, я попросила, щоб нас направили в лікарню. Мені відповіли, що у вихідний там робити нічого - мовляв, на прийомі один черговий лікар. На всі мої запитання лікар сказав, що у дочки вегето-судинна дистонія і порадив в понеділок йти до терапевта, - розповідає Олена Олександрівна.

У дівчини тим часом з'явилася дикий головний біль, її нудило. Полегшення настало лише після уколу спазмалгону. Однак було воно недовгим - стан знову погіршився.

Терапевт відправила ... до окуліста. Христина ледь дочекалася понеділка. Вранці вона відразу вирушила до свого дільничного терапевта Дорофеевской.

- Лікар послухала серце дочки і, за словами Христини, буквально підскочила зі стільця, - розповідає невтішна мати дівчини. - Сказала, що чує жахливі шуми і поставила в карті діагноз "порок серця" під трьома питаннями. Дочка поскаржилася, що дуже погано себе почуває і попросила направити її в стаціонар. Лікар бачила, що Христина ледве стоїть, але напрямок їй не дала. Замість цього направила до невропатолога, вертебролога, сказала зробити загальний аналіз крові і рентген шиї. Відправила навіть до окуліста!.

Дочка попросила дати їй хоча б лікарняний, але і лікарняного їй в цей день не дали! Дитина мій пішов на роботу, усі працівники бачили, що вона була ніяка. І відпрацювала так весь день. На наступний день була злива. Я всю ніч не спала - у мене було погане передчуття. Дочка лежала вдома пластом, не могла встати.

Я побігла до Дорофеевскої по зливі сама. Зустріла її в коридорі. Буквально бігла за нею, благаючи дати лікарняний. І лікар наді мною зглянулася - виписала лікарняний на три дні по ГРВІ. Мовляв, за цей час ми встигнемо обстежитися. Відправила нас на УЗД серця до Галини Карновськи. Сказала, що встановлені цим лікарем діагнози підтверджуються. Я не стала сперечатися. У середу дочка пішла до вертебролога в "зелену" поліклініку.

На прийом ми її привезли в 7. 30, хоча починався він в 8. 00. Дочка була в черзі першою, просилася прийняти її швидше як медпрацівника. Але взяли Христину тільки в 9. 40. Лікар сказала: "Спочатку я прийму всіх людей, які прийшли на масаж". на 13. 30 дочка була записана на УЗД. Я працювала в другу зміну, коли Крістіна подзвонила мені прямо від лікаря і зі сльозами сказала: "Мама, прийди до лікарні, тут все дуже погано".

На УЗД лікар поставила діагноз: "Аневризма. Розшарування грудної аорти ". Сказала, що зараз же викликає швидку допомогу і що моєї дочки потрібна термінова госпіталізація. Приїхала швидка допомога і брати її не хотіла. При аневризмі кожен рух небезпечно для життя. Дочка мали на ношах везти, а її попросили йти своїм ходом. І повезли в хірургічне відділення першої міськлікарні. Там лікарі подивилися на неї і пішли. Навіть тиску ніхто не вимірював, серце не послухав.

А потім з'явилася санітарка з гойдалкою і наказала дочки роздягатися догола. Відбувалося це в приймальному покої прямо в коридорі. Повний хол людей, а дочка просять догола роздягатися! Вона рознервувалася, почала плакати. Нахилилася зняти взуття і почала хрипіти. Тільки й встигла сказати: "Мені погано". Поруч не було жодного лікаря. Я вискочила в хол, почала кричати, кликати на допомогу. Дочка вмирала на моїх очах. У неї покрутило руки і ноги, почалися судоми. Її повезли в реанімацію, сказали, будуть на ній різати одяг. Чому цього не зробили відразу?.

Крістіна Ткаченко померла 21 вересня в реанімації. Що вийшов до її матері доктор тільки і зміг сказати: "Так мало статися ..." Угробили за 5 днів Не встигла Олена Олександрівна навіть усвідомити, що сталося, як їй почали телефонувати ... з ритуальних служб. За словами жінки, співробітники похоронного бюро, розташованого у моргу, і зовсім почали вимагати в неї 150 гривень за транспортування дочки в морг. Суму цю обіцяли "скостити", якщо вона замовить у них похоронні послуги.

Близько третьої години убита горем жінка чекала вердикту патологоанатомів. Розтин затримували лікарі, які не передавали в патбюро історію хвороби дівчини. Коли ж це все-таки сталося, патологоанатом повідомив, що причиною смерті Христини став гострий інфаркт з розривом серця.

- Я 26 років віддала медицині і ніколи не думала, що мої ж колеги загублять мою дочку.

Моя дитина угробили за п'ять днів! Убили своєю халатністю абсолютно здорову 26-річну дівчинку, у якої не було зовсім ніяких скарг на погане самопочуття. Все можна було запобігти, якби вони направили нас в кардіологічне відділення в суботу або хоча б в понеділок ... - впевнена Олена Олександрівна.

Загибла Крістіна Ткаченко і сама була медиком. Дівчина працювала медсестрою в Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 2, була масажистом-реабілітологом. Ще недавно вона раділа отриманого медичної освіти і будувала плани на майбутнє. Виховувала дворічного сина.

- Я сама сирота з 20 років, у мене в житті була одна відрада - моя дочка. А тепер її немає. Немає її, розумієте? Я не можу в будинку перебувати! Я йду з дому кожен день, тому що просто не можу тут знаходитися! Я як зомбі ходжу - не можу ні пити, ні їсти, ні спати! Я щовечора п'ю подвійну дозу снодійного, щоб хоч трохи поспати. І я не знаю, як мені вийти з цього стану. Я закрила кімнату дочки. Я не можу туди заходити, у мене серце розривається, розумієте? У мене онук кожен день запитує, де мама і коли вона повернеться. Що мені відповідати йому? І як мені жити з цим? У мене життя припинилася. Неначе половину мене відрубували. Що я скажу своєму онукові? Йому два роки, він навіть мати свою не згадає в обличчя! Як мені жити з цим? - Ридає убита горем мати.

Нонсенс, але терапевт, так і не дала загиблої напрямки в стаціонар, продовжує приймати хворих. На своїх робочих місцях перебувають всі медики, які так і не поставили дівчині правильний діагноз. Убита горем мати Христини намір шукати справедливість в правоохоронних органах і міськздороввідділі. Заяви туди вона вже написала.

- Я хочу, щоб винні в смерті моєї дочки були покарані. Щоб ці лікарі більше нікого не загубили. Христина просила у них напрямок в стаціонар, я просила напрямок, але нам його не дали. Всі кола пекла моя дитина пройшов на ногах, до інфаркту її довели. Я два роки з цим терапевтом відпрацювала в одній амбулаторії, як вона могла так поставитися до моєї дитини? Хіба це по-людськи? Невже так важко було відразу направити її в стаціонар, де дитині моєму в одному місці зробили все УЗД і аналізи? Її б прокапали, моя дочка була б жива! - Впевнена Олена Олександрівна.

Відзначимо, що на проблеми з серцем загибла Крістіна Ткаченко ніколи не скаржилася. У дитинстві у неї діагностували пролапс мітрального клапана, але потім цей діагноз зняли. В халатності медпрацівників уже розбирається міськздороввідділ. Його начальник запевняє: винних у смерті дівчини будуть покарані.

- Уже створено спеціальну комісію, яка займеться розслідуванням резонансного випадку, - заявив начальник міськздороввідділу Ігор Маслов. - У неї увійшли фахівці-кардіологи, узіст, терапевти, співробітники станції швидкої медичної допомоги. Тобто фахівці всіх служб, які були задіяні в діагностиці пацієнтки.

До висновків комісії я нічого сказати не можу. Але запевняю: робота комісії буде об'єктивною. Я особисто це буду контролювати. Ми знаємо маму дівчинки, вона медпрацівник зі стажем. Знаємо і саму дівчинку - вона була хорошим фахівцем. У цій ситуації ніхто нікого прикривати НЕ буде. Якщо я зауважу на будь-якому етапі, що хтось когось починає виправдовувати, я особисто викликом до Мелітополя комісію з обласного департаменту охорони здоров'я. Можливо, в Мелітополі буде прецедент, але винні будуть покарані".

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...