Цікаві факти про унікальний храм, який Україна передає у користування Константинополю (відео)

Андріївську церкву в Києві передали в користування Вселенському патріархату. Саме час згадати про славу цього прославленого місця та вишуканої сакральної споруди

Її звели протягом 1747-62 років на Андріївській горі, у верхній точці Андріївського узвозу, котрий з'єднує дві нйдавніші частини Києва: княжу Гору з ремісничим Подолом. Саме тут за переказом святий апостол Андрій Первозваний оголосив про появу величного християнського міста. Недарма Київ здавна прозвали "Єрусалимом землі Руської". Споруда у стилі бароко побудована по кресленням видатного архітектора Франческо Растреллі. За його ж проектом виконаний іконостас з липи, вкритий золотом, передають Патріоти України.

Уся маса церкви тримається на двоповерховому будинку – стилобаті. Його стіни є фундаментом храму та водночас - оглядовим майданчиком Києва. Свою назву Андріївська церква отримала на честь апостола Андрія Первозванного, який передрік її появу на цьому місці.

Андріївська церква пережила нелегкі часи – у ХІХ столітті її ледь не знищили. Російський імператор Олександр ІІ хотів знести церкву, а на її місці побудувати кріпосні споруди. Церква тричі ледь не згоріла – у неї неодноразово влучали блискавки через її висоту.

За радянських часів у церкві був антирелігійний музей. Але в роки Другої світової в Андріївській церкві були поновлені богослужіння.

На сходах Андріївської церкви падав Голохвастов у знаменитому фільмі "За двома зайцями". Біля храму сьогодні стоїть скульптура, присвячена Проні Прокопівні та її горе-нареченому.

Джерело: УНІАН

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...

Військовозобов'язані не зможуть отримати паспорти за кордоном, але є винятки (список)

середа, 24 квітень 2024, 21:30

Деякі громадяни призовного віку, попри нову урядову заборону, зможуть отримати закордонні паспорти за межами України. Передбачена низка винятків. Про це йдеться у постанові уряду від 23 квітня, передають Патріоти України. Відповідно до документа, отрим...