Ціна питання: Стало відомо, як Україна обміняла 40 полонених на одного росіянина

Той обмін був першим і стався ще у 2014 році.

Сергій Гайдук. Фото: nv.ua

Перший обмін полоненими між Україною і Росією відбувся ще в березні 2014 року, коли окупанти захопили в Криму адмірала Сергія Гайдука, командувача Військово-морськими силами України, і відбувся він за формулою 40 на 1. Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів політик і громадський діяч, лідер правозахисного руху "Сила права" Андрій Сенченко, повідомляють Патріоти України.

"Раніше це все відбувалося зовсім інакше, саме тому, коли я займався обмінами з 11 березня до початку квітня, мені вдалося за одного російського диверсанта Романа Філатова забрати 40 наших військових і цивільних, 41-м у моєму списку був Сенцов, але, на жаль, я вже не зміг дотягнутися, тому що переговори велися з Міністерством оборони Росії, а він уже пішов по руках російських спецслужб, і звідти вже видряпати не вийшло", - розповів він.

Тоді серед заручників були, крім Гайдука, якого затримали російські військові, звинувачуючи в тому, що він дав наказ українським військовим стріляти під час штурму військових частин, знімальна група "Вавилон 13", кілька автомайданівців, зокрема Олексій Гриценко.

"Я вийшов на Міністерство оборони РФ, за спецзв'язком зв'язався з заступником міністра оборони Антоновим. І як тільки я почав розмову, він мені сказав:" Віддайте нам Філатова". На той момент я поняття не мав, хто такий Філатов, але сказав, що ми можемо обговорювати, тому що у нас нема список із 19 осіб. Він пішов погоджувати зі своїм начальством, а я поїхав до Турчинова, який теж не знав, хто такий Філатов. Ми набрали Наливайченка, який на той момент очолював СБУ. Він сказав, що є такий Філатов - це полковник або підполковник ГРУ, затриманий на лінії розмежування між Херсонською областю та окупованим Кримом, викритий як співробітник ГРУ, який близько чотирьох років працював під чужими документами в Україні. Тобто не в період Майдану або початку окупації, він кілька років працював на нелегальному становищі, порушуючи домовленості між Росією та Україна про непроведення взаємних розвідних дій. Наливайченко погодився його віддати за 18 наших", - розповів Сенченко.

Далі процедура обміну полягала в тому, щоб віддати Романа Філатова пізно увечері 19 березня в посольство Російської Федерації в Києві. І після цього міністр оборони РФ Сергій Шойгу повинен був зробити протягом півгодини заяву про те, що вони відпускають Гайдука і всіх інших.

"На наступний ранок я повинен був посадити військового аташе РФ разом із Романом Філатовим на рейсовий айробус, який о 6 ранку вилітає на Москву. В районі опівночі мені передзвонює заступник міністра оборони РФ і каже, що у них технічна проблема, хакери зламали сайт Міноборони, на якому вони повинні були розмістити повідомлення, але вони, мовляв, щось придумають. Минуло хвилин 20, і він дзвонить і каже, що на ІТАР-ТАСС розміщено це повідомлення. Я зайшов в інтернет, де на ІТАР -ТАСС о 01:30 з поміткою "блискавка" Шойгу вирішив сказати журналістам, що Гайдук - чесний офіцер, і він звертається до так званої кримської влади з проханням не перешкоджати його виїзду. Вранці я приїхав у "Бориспіль", щоб завершити передачу Філатова, попередньо обговоривши деталі з усіма причетними до цього органами. До цього десь о 2 ночі мені дзвонили з Міноборони РФ, і говорили, що можуть бути якісь шорсткості у видачі наших полонених, але просили не рефлексувати з цього приводу, було сказано приблизно так: "Передайте вашому політичному керівництву, що, якщо ви нас не "кинете", наше це тоненьке переговорне джерельце може вирости в канал для якихось більш серйозних проблем". І це було сказано за формулою: той, хто віддає команди Шойгу, просив це передати", - розповів Сенченко.

За його словами, після цього росіяни привезли 13 осіб на Чонгар, через два дні ще п'ятьох.

"А далі я став ненав'язливо збільшувати цей список. І в цілому під одного Романа Філатова вдалося забрати 40 осіб", - додав Сенченко.

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...

Це може здивувати! Які професії значно підвищують ризик деменції - дослідження

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:30

Вчені дійшли висновку, що рутинна робота може сприяти погіршенню когнітивних здібностей і навіть стати передумовою розвитку деменції через невисокий рівень мозкової стимуляції під час професійної діяльності. Про результати дослідження пише CNN, переда...