Ціни на комуналку: Як навчилися економити ощадні європейці

Питання економії в країнах Європи стоїть не менш гостро, ніж в Україні. Адже рахунок за тепло становить значну частину витрат європейців.

Ілюстрація:news.ub.ua

Однак на відміну від українців, жителі Європи навчилися успішно заощаджувати. Про це пише Politeka, передають Патріоти України.

Великобританія

Як розповів директор з комунікацій та міжнародного співробітництва в “Укренерго” Михайло бно-Айріян, британці використовують для економії спеціальний газовий лічильник. Його особливість в тому, що для включення газу потрібно всього лише вставити картку з грошима. Поки вона стоїть – газ є, витягнув – нема.

Як зазначив Михайло бно-Айріян, це “абсолютно справедлива система”. Оскільки кожна сім’я платить рівно за те, скільки було використано газу.

Українка Марина розповіла, що в Британії багато також державних програм по утепленню, встановленню сонячних батарей тощо. Навіть в телевізійних програмах часто показують різні сім’ї і їх способи економії.

Разом з тим навіть провайдери мотивують встановлювати спеціальні лічильники – “smart meter”. Він схожий на великий мобільний телефон, який показує в грошах, скільки ти спалив світла і газу. А ще він показує графічно, скільки в даний момент ти використовуєш світла або газу.

Як розповідає Марина, вони після встановлення цього лічильника почали економити близько 30 фунтів на місяць (приблизно 1485 грн).

Нідерланди

У Голландії теж у кожного жителя – як в приватних, так і в багатоквартирних будинках – стоять індивідуальні опалювальні системи та індивідуальні прилади обліку, які дозволяють їм постійно регулювати температуру вдома.

Крім того для економії жителі Нідерландів намагаються опалювати лише ті кімнати, в яких живуть. В середньому кімнати нагрівають до 20-21 градуса, деякі – до 16-18.

США

Українка Олександра, яка живе в США розповідає, що тут люди не дуже економні в сфері комунальних послуг.

Саме тому місцева влада намагається “виховати” занадто марнотратних американців. Для цього в квитанціях часто пишуть поради щодо економії електрики або ж газу.

Американці мають єдину систему опалення, яку взимку використовують для обігріву, а літа – для кондиціонування. При цьому більшість будинків в Америці відмовилися від звичайних батарей.

Бразилія

Навіть в жаркій Бразилії, де температура навіть вночі не опускається нижче +20 градусів, оплата комунальних послуг вважається суттєвими витратами в структурі сімейного бюджету. Тому бразильці також змушені економити.

Найцінніший ресурс для бразильців – це вода. Водопроводи є далеко не в кожному районі, централізованим водопостачанням користуються лише близько 70% населення країни. Та й то – якість води залишає бажати кращого. Для використання цієї води в їжу її потрібно додатково проганяти через домашні фільтри і кип’ятити.

Таким чином, в Європі визнають, що комунальні платежі становлять істотну частину сімейних бюджетів. Там навіть введено таке поняття, як “паливна бідність”. Вважається, що за межею паливної бідності перебувають сім’ї, які не можуть собі дозволити досить нагріти своє житло взимку, або чий дохід після оплати комунальних послуг виявляється меншим за прожитковий мінімум.

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...