Ти тільки повертайся живим: Історію української армії розкажуть через фронтові СМС

Проект був запущений для того, щоб зберегти пам'ять про бійців, які ціною свого життя захистили Україну.

Ілюстрація:http://vn.20minut.ua/

Волонтери міжнародного фонду "Повернись живим" запустили проект "Історія нової української армії в смс". Про це йдеться на сторінці організації в Facebook, зазначають Патріоти України

Волонтери починають збирати смс переписку солдатів на фронті з їх сім'ями і близькими в тилу. Зібрані смс будуть в хронологічному порядку розміщені на сайті і зіставлені з ключовими датами АТО. Згодом волонтери також представлять друковану версію проекту.

"Пам'ятні альбоми отримають автори історій, які увійдуть до нього. Придбати альбом зможуть всі бажаючі, а виручені гроші ми направимо на допомогу учасникам АТО", - йдеться в повідомленні міжнародного фонду.

Волонтери відзначають, що нова українська армія народилася на війні, а її історія почалася одночасно з бойовими діями на Донбасі.

"Всі два роки цієї війни мобільний зв'язок був єдиною ниточкою, яка пов'язувала військових з їх дружинами, батьками, дітьми. Короткі повідомлення, що надсилаються в перервах між обстрілами, дбайливо зберігаються і відправниками, і одержувачами.

Нерідко за час служби складався цілий роман у смс. Ці історії - зовсім інша сторона війни. Зіставляючи дати відправлення смс з подіями тих днів, можна помітити незвичайну закономірність: чим небезпечніша, страшніша, безнадійніша ситуація на передовій, тим коротші і спокійніші повідомлення приходять звідти. Наприклад, найпоширеніше смс з "котла" - "У нас все спокійно, не переживайте, всіх люблю", - розповіли волонтери.


У фонді відзначають, що проект "Історія нової української армії в смс", був запущений, щоб зберегти пам'ять про бійців, які ціною свого життя захистили Україну.

"Щоб показати підростаючому поколінню,якими людьми були ті самі кіборги і десантники, морські піхотинці і наводчики, снайпери і сапери, імена яких навряд чи прозвучать в зведеннях новин з АТО. Повідомлення з війни - не просто смс-ки. Це по-військовому короткі свідоцтва стійкості чоловіків , які борються за цілісність України, мужності їхніх дружин і матерів, які по-своєму, але нарівні з чоловіками і синами, проходять цю війну. Це пам'ять, зберегти яку зобов'язаний кожен з нас". - кажуть волонтери.

"Ми хочемо зберегти справжню історію війни. Історію української Армії. Це важливо, щоб якомога більше людей дізналися правду, дізналися, що стоїть за сухими зведеннями спікерів АТО", - зазначила волонтер Наталя Калмикова в Facebook.

Волонтери чекають скріншоти смс-листування за адресою office@savelife.in.ua. Найзворушливіші історії увійдуть до повноколірного альбому.

"Бабуся" не дуже відрізнялася від сучасних: Обличчя неандертальки, яка жила 75 000 років тому (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:12

Британські археологи представили плід своєї довгої роботи – реконструйоване обличчя неандертальської жінки, яка померла 75000 років тому. Про це повідомляє видання "ScienceAlert", передають Патріоти України. Череп знайшли у 2018 році в печері Шанідар і...

Результати виявились шокуючими: Жителів Словаччини спитали, кого вони вважать винними у війні в Україні

четвер, 2 травень 2024, 22:58

Понад 50% жителів Словаччини вважають, що війну РФ проти України спровокували західні держави та Україна. Про це йдеться у результатах дослідження Globsec Trends 2024, передають Патріоти України. Зазначається, що 41% опитаних словаків зазначили, що сам...