У Франції археологи виявили римське місто Ucetia, якому 2 тисячі років (фото)

Стародавні будівлі під землею були знайдені в ході будівництва школи в 2016 році.

Мозаїки стародавнього міста. Фото: Science Alert.

У Франції в місті Юзес вчені Національного інституту археологічних досліджень країни виявили сліди 2000-річного римського міста. Першими виявленими артефактами стали мозаїки, які прикрашали підлогу грандіозноъ будівлі римської архітектури, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вчені відшукали 2000-річний комплекс споруд, серед яких є навіть пекарні. Стіни та підлога цих споруд містять розписи і гравюри, в тому числі дві мозаїки, які майстри виклали на підлозі.

"Ця мозаїка дуже вражає через свій великий розмір, гарний стан і мотиви, які поєднують в собі класичні геометричні форми з зображеннями тварин. Цей вид складної мозаїчної бруківки часто зустрічається в римському світі в 1-м і 2-м століттях нашої ери, але наша мозаїка була створена приблизно за 200 років до цього, так що це дивно", - пояснюють дослідники.

Раніше про це поселення вченим не було відомо майже нічого. Розкопки були розпочаті в жовтні 2016 року, коли в ході будівництва школи були виявлені стародавні будівлі під землею.

"До початку нашої роботи, ми знали, що там було римське місто під назвою Ucetia тільки тому, що його ім'я було згадано на стелі в Німі, поряд з 11 іншими назвами поселень в цьому регіоні", - розповідає Філіп Кейн з французького Національного інституту превентивних археологічних досліджень.

Команда інституту буде продовжувати розкопки протягом 2017 року. Науковий звіт про виявлені артефакти також буде опублікований протягом 2017 року, коли артефакти будуть належним чином проаналізовані і датовані.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...