У ГПУ розповіли, скільки "беркутівців", які били євромайданівців у 2013, продовжують працювати в правоохоронних органах

Сергій Горбатюк наголосив, що таких кадрів в органах МВС майже 50%.

"Беркут" під час розгону Євромайдану. Ілюстрація:ipress.ua

Керівник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявляє, що майже 50% співробітників спецпідрозділу МВС "Беркут", які розганяли студентів на Майдані Незалежності в листопаді 2013 року, продовжують працювати в правоохоронних органах. Про це Горбатюк повідомив в інтерв'ю Українській правді, зазначають Патріоти України.

Горбатюк сказав, що встановлені особи тих "беркутівців", які безпосередньо брали участь в розгоні студентів на Майдані Незалежності в Києві в ніч на 30 листопада. "Безпосередньо виходили на площу 290 "беркутівців"- 200 з київського "Беркута" і по 30 - з трьох інших областей: Сумської, Черкаської і Луганської.

Останні були в задніх рядах і підходили на завершення", - сказав Горбатюк. "Основну протиправну діяльність здійснювали представники київського "Беркута". Особи всіх встановлені", - підкреслив керівник департаменту спецрозслідування ГПУ.

У той же час він зазначив, що серед них не ідентифікований жоден з виконавців побиття студентів. Відповідаючи на уточнююче запитання, чи продовжують ці 200 київських "беркутівців" працювати в правоохоронних органах, він сказав, що "десь 50 на 50".

Горбатюк зазначив, що, дійсно, майже половина з тих "беркутівців", які виходили в ту ніч на Майдан, залишилися в полку спецпризначення громадської безпеки.

"Так. Тут питання дійсно важливе. Дуже складно потерпілим ідентифікувати тих, хто їх бив. Вони були в масках, шоломах, в темну пору. Навіть по відео. У нас було кілька відео, які ми намагалися за портретознавчою експертизою ідентифікувати, але експертиза не дала результату", - заявив керівник департаменту спецрозслідування ГПУ.

"Тому важливими стають показання тих, хто брав участь у побитті. Нехай, ти бив, ти злочинець, ти не хочеш давати проти себе свідчення. Але поруч були десятки тих, хто мав би свідчити про ці протиправні дії. Однак жодних свідчень, що "я був свідком того, що мій колега неправомірно застосував спецзасіб", на жаль, немає", - підкреслив Горбатюк.

Також він повідомив, що Андрій Дідюк, який був одним із заступників Сергія Кусюка - командира київського "Беркута" під час розгону Майдану 30 листопада 2013 року, продовжує працювати в органах, хоч і є підсудним у справі Майдану. Горбатюк також повідомив, що за три роки після початку Євромайдану вироки отримали 35 осіб.

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...

Крім повісток, військовозобов’язаним чоловікам в Україні надсилатимуть ще один документ: Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 10:59

За законом про мобілізацію, який набирає чинності 18 травня, всі чоловіки військовозобов'язаного віку мають протягом 60 днів з'явитися у ТЦК, щоб стати на військовий облік та оновити свої облікові дані, передають Патріоти України. Якщо вони цього не зр...