У Харкові ветерани АТО зайнялися виготовленням унікальних армійських ножів, якими зацікавилися американці (відео)

У ЗСУ досі використовують радянський штик-ніж. У світі ж до сталі куди більше уваги - і це робить побут солдат комфортнішим і безпечнішим.

Унікальні ножі. Фото:канал 24

Як правильно використати знання, здобуті на війні, знає харківський військовий Олександр Воробей. Повернувшись із фронту, чоловік почав виготовляти унікальні ножі, розроблені спеціально для певного армійського фаху. Про це йдеться в сюжеті каналу 24, інформують Патріоти України.

Так уже з'явилися "снайперський" і "піхотний" ножі. Також в асортименті майстра є ніж під назвою "Гостра Помста". "Помста" призначена для армійців і диверсійної роботи.

Проект цього ножа виник, коли Олександр лежав у лікарні. Він саме відновлювався після практично смертельного поранення, яке отримав у Пісках на Донеччині. Втративши майже 4 літри крові, військовий вижив лише дивом .

"Ми зайшли в село Піски під Донецьком, і я там спіймав 2 ВОГи і пулю в ногу. Сильно побило уламками та пулями ноги. Я лежав, товариші витягнули і мене і перемотали, відвезли, я не пам'ятаю куди. У висновку я потрапив в Мечникова в Дніпрі," – розповів екс-військовий, розробник ножів Олександр Воробей.

Уже під час реабілітації Олександр разом із друзями вирішив започаткувати свою справу - почав виготовляти ножі. Проект стартував із комірчини. Тепер же ножова команда випускає щомісяця 160 лез.

"Почали у мене на літній кухні, в сараї," – згадує розробник ножів Олексій Калініченко.

Майстру неабияк придалися знання, набуті на війні. Він може точно вирахувати, хто і для чого буде використовувати ніж. Адже, каже, у Збройних силах досі використовують радянський штик-ніж. У світі ж до сталі куди більше уваги - і це, переконує Олександр, робить побут солдат комфортнішим і безпечнішим.

Ніж "Помста"

Окрім цього, розвиваючи власну справу, Олександр залучає до роботи й інших військових, що повернулись з війни. Один із таких – Віталій, який виточує піхви для ножів. Чоловік відслужив за мобілізацією та контрактом.

"Робота ніби цікава, я подивився: допомагають атошникам. Думаю, треба дізнатись. Зайшов – сподобалось, ось і почав робити," – згадує майстер із виготовлення ножів Віталій Кравченко.

Команда харків'ян уже розробила 2 десятки унікальних ножів. Цими виробами навіть зацікавились американці. Майстри цьому неабияк радіють, але мріють про те, щоб їхні розробки насамперед були корисні для побратимів.

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...