У християн Східного обряду розпочався Великий піст: Традиції та обряди Чистого понеділка

Назва «Чистий понеділок» походить від прагнення провести перший день посту в чистоті - як тілесній, так і духовній.

27 лютого - Чистий понеділок. Фото: ЖЖ.

Перший тиждень Великого посту називається Федоровим тижнем, а його понеділок- Чистим. У цей день вже попрощалися з Масницею і починається Великий піст. У перший тиждень він строгий - повністю сухоїдіння протягом семи днів. А в Чистий понеділок - повне утримання від їжі, дозволяється тільки чиста вода, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Що можна і що не можна робити в Чистий понеділок

Для православних Чистий понеділок - "продовження" прощеної неділі, коли треба продовжувати вголос або подумки просити вибачення за свою поведінку і слова.

У цей день має бути повне утримання від прийому їжі, день треба провести у праці, можна зробити прибирання в будинку, але ввечері, бажано, знайти час для відвідування церковної служби (в перший понеділок посту починають читати Біблію і Євангеліє).

Прийнято мити в будинку весь посуд, а також відвідувати баню.

У Чистий понеділок - добре пересаджувати рослини, щоб все росло й розвивалося активно.

Вважалося, що в цей день жінкам не можна ходити в гості. Також не можна їсти їжу, що залишилася після Масниці, краще віддати її птахам і тваринам.

Традиції та обряди

Суть Чистого понеділка криється в досягненні духовної чистоти. Свято починається з недільної вечірньої молитви. Всі віруючі просять один в одного пробачення і зустрічають Великий Піст з чистою совістю - очищеними, простившими і прощеними.

Крім духовної чистоти, слід дотримуватися побутової і тілесної. У цей день прибирають будинок після Масниці: вимивають, вичищають житлові приміщення, посуд, начиння. Для тілесної чистоти прийнято відвідувати баню.

У цей день і в два наступних дотримуються дуже строгого посту. Бажано взагалі утриматися від прийому їжі. Слід молитися особливо ретельно і всіляко боротися з гріховними спокусами. Допускається невелика кількість пісної їжі після заходу.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...