У Львові помер один із лідерів ОУН

Омелян Коваль був також одним із президентів Європейського конгресу українців.

Омелян Коваль. Фото: Фейсбук.

Сьогодні помер один із лідерів Організації українських націоналістів, в'язень табору Аушвіц Омелян Коваль. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, передають Патріоти України.

"Там [у концтаборі] він переміг смерть і, вийшовши на волю, взявся розбудовувати українську громаду в Бельгії. На схилі літ знайшов у собі сили ще раз перейти своє важке життя, відтворивши його в спогадах, які залишив для нащадків. У лютому йому мало виповнитися 99 років. Останні роки жив в Україні, помер у Львові", – пише В'ятрович.

Коваль народився 24 лютого 1920 року в селі Рахиня (нині Долинський район Івано-Франківської області). У 1938 році вступив в ОУН. 1 липня 1941 року брав участь у проголошенні в Долині акту відновлення Української держави. Пізніше його заарештовало гестапо.

Перебував у таборі Монтелюпіх у Кракові, звідти його відправили в концтабір Аушвіц. Після Другої світової війни став активним громадсько-політичним діячем української діаспори в Бельгії. Був членом ради директорів Світового конгресу українців, одним із президентів Європейського конгресу українців. У 2013 році разом із дружиною Іванною повернувся в Україну.

І це не шкода для зору! Названо головну небезпеку смартфонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:40

Головну небезпеку мобільних телефонів назвало видання The Sun із посиланням на нещодавно проведене дослідження, передають Патріоти України. Журналісти видання повідомили, що під час дослідження вчені взяли мазки з сидінь унітазів та зі смартфонів та ві...

Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...