У православних сьогодні Чистий четвер: Що потрібно робити і що не можна

У Чистий четвер ми згадуємо Тайну вечерю, коли Ісус встановив обряд Святого Причастя.

У православних сьогодні Чистий четвер: Що потрібно робити і що не можна.  Фото: ЖЖ.

У православних християн триває важливий період - Страсний тиждень, а 28 квітня відзначається Великий Чистий четвер, який знаменує собою підготовку до святкування Великодня. Про це пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

У Чистий четвер ми згадуємо Тайну вечерю, коли Ісус встановив обряд Святого Причастя. З того часу християнам можна приймати вино і хліб, як символ Крові і Тіла Ісуса Христа, оскільки це важлива частина їхнього духовного життя. Під час Тайної вечері в Чистий четвер Ісус омивав ноги своїм учням, і це символізувало прояв Його любові.

Приготування до Великодня для всіх християн починаються саме з Чистого четверга. У цей день всі віруючі можуть йти до церкви, щоб послухати проповідь і причаститися.

А тим, хто хоче символічно очиститися від гріхів, марноти і позбутися від усіх хвороб, потрібно в Чистий четвер рано встати і з молитвою на Чистий четвер при купанні омитися до сходу сонця.

Молитва на Чистий четвер при купанні: очисти мене від усякого зла

Як сповідь очищає, як вода бруд знімає,

так і ти, четвер, чистим будь, очисти мене від усякого зла,

від образи людям, від неслухняності, від нестриманості,

від диявольської хули, від поганої поголоски, від злих розмов,

бісівських суперечок. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Наші предки вважали, що в Чистий четвер можна позбутися від безлічі проблем, страхів, від усього того, що заважає жити і змінити на краще свою долю. І цим обов'язково потрібно скористатися.

Що потрібно зробити в Чистий четвер:

Прийняти холодний душ

Вода в Чистий четвер може змити всі гріхи, всі образи, весь біль і невирішені проблеми, що накопичилися за рік. Але щоб результат був більш вірним, читайте молитву під час купання, просіть Бога вигнати з вашого життя всі печалі та недобрі думки.

Найкраще прийняти душ, відчуваючи силу струменя, уявляйте, що не просто вода ллється, а ллється чистий яскравий білий світ, який легко змиває весь бруд, що накопичився, і біль, очищаючи тіло і душу. Особливо просвітлені радять в Чистий четвер обливатися саме холодною водою.

Багато в цей четвер не тільки миються, але і йдуть в перукарню. Є повір'я, що разом з відрізаними пасмами відійдуть недуги, вроки і зло.

Очистити будинок

Також, в цей день прийнято прибирати будинок, пекти паски та фарбувати і розписувати яйця. Але ось пропускати заради цього службу неприпустимо. До речі, прибирання в будинку важливе і для випічки. Вважається, що в брудному приміщенні тісто на паски просто не підніметься.

Існує народне повір'я, що, затіваючи генеральне прибирання в будинку в Чистий четвер, ви отримуєте в дар від Господа можливість знайти, здавалося назавжди втрачені улюблені і потрібні предмети.

Перш ніж приступити до випічки паски і пасок, приведіть в порядок і кухню, і свої думки. Під час приготування тіста важливо бути в сприятливому настрої: думати про хороше, нікуди не поспішати, не кричати і не сваритися.

Приготувати цілющу сіль

Багато хто чув про сіль в Чистий четвер перед Великоднем. Її так і називають - четвергова сіль. Це спеціально приготовлена сіль, що володіє лікувальними і захисними властивостями. Її можна приготувати тільки у Великий четвер.

Готують її з простої солі або освячуючи в церкві, або поклавши на всю ніч біля образу Ісуса Христа і палаючої лампади. Після цю сіль не їдять, як звичайну, а зсипають в мішечок і зберігають для особливо важливих випадків. Також її використовують, як оберіг. Для цього сіль насипають в маленький мішечок і носять на шиї. Сіль теж має властивість утримувати інформацію. Найчастіше її використовують для наведення псування, для викликання різних сварок.

Перерахувати гроші

З давніх-давен вважалося, що якщо в Чистий четвер тричі перерахувати всі наявні гроші, включаючи "віртуальні", то протягом року вони з'являться і не будуть переводитися. Перерахунком слід займатися рано вранці, опівдні і на заході, потай не тільки від сторонніх людей, а й від усіх своїх домочадців. Ні в якому разі під час перерахунку не можна брати слухавку, або з кимось розмовляти, тільки тоді від виконання цього старовинного обряду буде толк.

Сходити до церкви на службу

Увечері в Великий четвер здійснюється ранкова служба Великої п'ятниці - одна з найдовших і найкрасивіших служб в році, відома під назвою "Дванадцять Євангелій". На ній згадуються Страсті Господні від молитви Спасителя в Гефсиманському саду до положення Його Тіла у Гроб.

Чого робити не можна

Як і протягом усього Великого посту, в Чистий четвер не можна вживати в їжу певні продукти, а також веселитися, танцювати і співати.

В такий день потрібно займатися лише очищенням будинку, тіла і душі, відмовившись від негативних думок, образ і злості. Згідно зі звичаями, в Чистий четвер не можна пекти паски, фарбувати яйця і готувати інші частування для пасхального столу, поки будинок не буде прибраний.

У Чистий четвер і до Великодня не можна віддавати з дому нічого цінного, а також позичати гроші, тому що разом з цінностями можна "віддати" і благополуччя.

Нагадаємо, раніше Патріоти України повідомляли, що можна і не можна робити під час Страсного тижня.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...