"У РФ не було і немає іншого інтересу, ніж знищення української нації": Іван Драч передбачив російську агресію ще 25 років тому

Поет зазначив, що "російська ідея" і її практики "ще не отримали оцінки свого україножерства на черговому міжнародному Нюрнберзькому процесі, але він виглядає реальним і неминучим".

Іван Драч. Фото:Українська правдаІван Драч, який помер 19 червня в Києві, ще більше 20 років тому передбачив російську агресію проти України. Про це культовий поет і громадський діяч говорив в 1993 році під час міжнародної наукової конференції "Голод 1932-33 р в Україні", передають Патріоти України.

Під час виступу Драч зазначив, що в Росії "ніколи не було, немає і поки не передбачається іншого інтересу в Україні, ніж знищення до ноги, до пня української нації". "Бачимо, що від рафінованого філософа до закінченого п'яниці - занадто у багатьох росіян вкладена дійсно фатальна одержимість українофобією. Вона становить один з головних елементів "російської ідеї", вона зараз піниться несамовитою, справді зоологічною ненавистю до українства в російському парламенті, вона відображена на стінах міст Криму: "Хороший хахол - мертвий хахол!"

Ця якась бісівська одержимість вже перевершила хронічний - вчений і чорносотенний - антисемітизм російських "пасіонаріїв". Ця убивча для українців і самовбивча для самих росіян манія диктує кожен крок, кожне слово, кожен жест щодо України і з боку нинішньої влади в Москві, генералітету політичного, військового, економічного, наукового і культурного, в які б одежі вони не маскувалися. Доводиться констатувати, що в даний час відбувається формування багатовікового великоросійського расизму, російського нацизму як світоглядної, духовної бази, здається, останнього і вирішального походу для остаточного знищення української нації", - зазначив тоді Драч.

"Честь і гідність нашої нації тисячоліттями полягали в повазі до інших народів, навіть до ворогів, яких в українському фольклорі поблажливо називали "воріженьки", йдеться про те, щоб до нашої толерантності додати більше, ніж раніше, національної мужності, національної обачності, національної стійкості і мудрості. Українці не хочуть війни з Росією, але змушені бути готові до гіршого.

Українці не хочуть жити і господарювати на шкоду Росії, але повинні навчитися не поступатися своїми національними, економічними інтересами. Українці не виключають російської культури, але зобов'язані нарешті вміти виробити імунітет до її аж ніяк не культурної, расистської агресивності і нетерпимості до духовних досягнень інших народів. Українці не зречуться православ'я, але свого, а не поставленого їм натомість церковного фанатизму московського великодержавства. Саме про це говорять нам і нашим нащадкам мільйони світлих душ українських жінок і дітей з мороку 1932-1933 років", - сказав поет.

Він також додав, що "російська ідея" і її практики "ще не отримали оцінки свого україножерства на черговому міжнародному Нюрнберзькому процесі". "Але цей процес виглядає реальним і неминучим, його перший дзвінок пролунав у рішенні Ради Безпеки ООН щодо російських зазіхань на український Севастополь, постукав у двері утворенням міжнародного трибуналу про звірства агресорів в Югославії. Ще не помітно, щоб офіційна Росія почула ці історичні сигнали долі.

Не бачимо каяття і за знищення української нації в останні 75 років. Але ми хотіли б, щоб північний сусід звернув увагу на наше застереження: українська нація залишає за собою право зажадати відповідальності Москви, в тому числі і за Голодомор-1933. Прийде час, і 8 або 12 мільйонів свідків - удвічі або втричі більше, ніж полеглих у війні 1941-1945 років, встануть з могил кожного українського села і зажадають невизнання строку давності за злочин їх умертвіння, як і належить за міжнародним правом", - резюмував Іван Драч.

Як повідомлялося раніше, 19 червня, вранці у "Феофанії" після важкої хвороби помер відомий український поет, політик, критик радянської влади, Герой України Іван Драч.

Джерело: РБК-Styler

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...