У Росії за рішенням суду заблокують Twitter

Суд у Чечні вирішив, що в даній мережі відкрито ображають почуття віруючих.

У РФ за рішенням суду заблокують Twitter. Ілюстрація:ru.euronews.com

Найближчим часом жителі Російської Федерації можуть позбутися доступу до популярного сервісу мікроблогів Twitter. Відповідне рішення ухвалив Ленінський районний суд столиці Чеченської Республіки - міста Грозний, передають Патріоти України з посиланням на російське IT-видання GeekTimes.ru.

Претензії чеченських правоохоронців до Twitter почалися з доручення прокурора Чечні Шарпудді Абдул-Кадирова своїм підлеглим здійснювати постійний моніторинг того, що відбувається в інтернеті з метою виявлення публікацій, що ображають почуття віруючих.

У підсумку 11 листопада 2015 працівники чеченської прокуратури відкрили для себе twitter-акаунт французького сатиричного видання Charlie Hebdo, яке, до слова, нещодавно зазнало атаки ісламських терористів.

"На даній сторінці розміщуються графічні зображення, які мають на меті образити почуття віруючих, - йдеться в офіційному висновку чеченської прокуратури. - Вони висловлюють неповажне ставлення до образу Пророка.

Також там публікуються карикатури, які висміюють авіакатастрофу російського літака Airbus A321 в Єгипті. Поширення подібних матеріалів є передумовою до розпалювання міжрелігійної та міжнаціональної ненависті або ворожнечі, що заборонено законами Російської Федерації.

Розглянувши документи з чеченської прокуратури, Ленінської районний суд виніс постанову про заборону twitter-аккаунта Charlie Hebdo на території Росії.

Вона спрямована в місцеві органи "Роскомнадзора" для виконання, і полягатиме у внесенні сторінки до Єдиного реєстру заборонених сайтів, доступ до яких зобов'язані блокувати всі провайдери країни. Проблема в тому, що Twitter працює через протокол (HTTP Strict Transport Security), і заблокувати в ньому лише один аккаунт для доступу з території Росії неможливо.

Це означає, що провайдерам доведеться блокувати весь Twitter цілком. Втім, не виключено, що спілкування в Twitter росіян все ж не позбавлять: це можливо, якщо адміністрація сервісу мікроблогів піде назустріч "Роскомнадзор" і зробить інформацію з аккаунта французького тижневика Charlie Hebdo недоступною для перегляду з російських IP-адрес.

Чи досягнуть сторони взаєморозуміння, поки невідомо, оскільки компанія Twitter, Inc працює під юрисдикцією США, де розповсюдження такого контенту не є забороненим, і, зрозуміло, не зобов'язана виконувати всі "хотілки" Роскомнадзора.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...