У Тернопільській області оголосили дводенний траур

Друзі та знайомі 53-річного Володимира Федорчука, який загинув на Дністрі напередодні, намагаючись врятувати 14-річного вихованця Максима, досі не можуть прийти в себе.

Володимир Федорчук загинув, рятуючи свого учня. Фото:https://te.20minut.ua

У Тернопільській області оголосили дводенний траур за викладачем Володимиром Федорчуком і школярем Максимом Скасковим, які загинули у водах Дністра. Про це пише kp.ua, передають Патріоти України.

Друзі та знайомі 53-річного Володимира Федорчука, який загинув на Дністрі у вівторок вдень, намагаючись врятувати 14-річного вихованця Максима, досі не можуть прийти в себе, кажуть, це був чоловік мудрий, який любив життя. І в таборах "Пласту", і в рідних Підгайцях Тернопільської області, спущені прапори і скасовані розважальні заходи - громада сумує за загиблим наставником і школярем, якому досвідчений пластун все ж не зміг допомогти.

"Пластова сім'я осиротіла ... Ми втратили справжнього друга, справжнього патріота, - написав на сторінці загиблого вчителя в Fаcebook Мирон Постолань. - Це людина-душа з золотими руками і добрим серцем. Вижив 20 лютого 2014 на Майдані, не зачепила куля, коли був добровольцем на війні, а Дністровські хвилі не втримали того, хто їх любив і захоплювався, того, хто вчив берегти річки ... Словами смуток не передати," - сумує чоловік.

Володимир Федорчук займався з дітьми довгі роки: викладав в місцевій художній школі різьблення по дереву, був керівником туристично-краєзнавчого гуртка в Підгайцях, водив юних пластунів в походи і на природу багато разів - ходили і по рідній Тернопільщині, і по сусідніх областях. Серед вихованців, батьків і колег користувався безумовним авторитетом.

"Це людина-епоха, людина-легенда ... Тільки тихий і менш відомий. Кожного, хто знає Володимира, точно зачепила його мудрість і життєвий приклад. Сильний, міцний, мудрий, люблячий, спокійний, сміливий і творчий," - пише Христина Щур.

Трагедія сталася на другий день походу: семеро хлопців з різних шкіл Підгірців разом з двома викладачами вирушили в триденну подорож по берегах Дністра. У районі села Усть-Зелена загін вирішив перевести дух і трохи відпочити, передбачалося, що тут надовго не зупиняться. Максим роззувся і хотів помити ноги після дороги.

"Два хлопчика зайшли в воду. Стояли недалеко від берега і не на глибині. За словами другого хлопця, в якийсь момент, камені пішли у них з-під ніг і їх почав закручувати вир. Товариш не вмів плавати, тому хлопець спробував витягнути його. На допомогу кинувся і вчитель," - розповідають в поліції Тернопільської області.

Нещастя сталося в лічені хвилини: слідом за Максимом стихія поглинула Володимира, хлопець, який був біля загиблого друга і намагався допомогти йому вибратися, дивом залишився живий. Як би не чинили опір водному потоку досвідчений пластун і школяр, річка виявилася сильнішою. Рятувальники прибули на місце трагедії оперативно, проте шукати тіла їм довелося більше 8 годин.

"О 18.50 підняли на поверхню тіло хлопчика, о 20.15 водолази знайшли тіло вчителя," - відзвітували в місцевому ДСНС.

Про 14-річного Максима знайомі згадують з теплом, кажуть, що він був хлопцем життєрадісним і розумним, любив пригоди.

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...

"Консули мають робити все, але": Чалий вказав на нестиковку з припиненням видачі паспортів військовозобов’язаним українцям за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:28

Тимчасове припинення видачі паспортів українським чоловікам призовного віку за кордоном станом на зараз не є законним. Закон про мобілізацію в Україні, в якому передбачено положення про те, що чоловікам для отримання документів потрібно оновити свої ві...