У військовій прокуратурі розпочали розслідування операції щодо деокупації Криму, яку планували, але не провели у 2014

​Розслідування проводиться в рамках спільної справи про захоплення українського півострова.

Військова прокуратура взялася за операцію, яку планували провести у Криму щодо вигнання "зелених чоловічків". Ілюстрація:www.amn.com.ua

Головна військова прокуратура почала розслідування обставин операції, яка планувалася під час подій в Криму, про яку в інтерв'ю Українській правді розповів начальник Генштабу Віктор Муженко. Це випливає з рішення судді Печерського райсуду Бортницької, яким військовій прокуратурі надано доступ до певних документів Генерального штабу, передають Патріоти України.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що 12.04.2017 (інтерв'ю вийшло на" Українській правді "10 квітня в рамках спецпроекту про захоплення Криму - ред) в засобах масової інформації опубліковано інтерв'ю посадових осіб Генштабу, в якому міститься інформація про факти складання і спроби використання в 2014 році задуму, відповідно до умов якого відбувалися дії, спрямовані на використання військової авіації і, як наслідок проведення десантної операції на території АР Крим для деокупації останньої від Збройних Сил Російської Федерації", - сказано в рішенні суду, який наводить обгрунтування прокурорів.

"Поряд з цим, в зазначеному інтерв'ю зазначено, що задум не реалізований в зв'язку з перешкодами, штучно створеними окремими посадовими особами Міністерства оборони України", - сказано в постанові суду в частині, де прокурори мотивують своє прохання.

На думку прокурорів, у зазначених документах можуть міститися відомості, які підлягають доведенню у кримінальному провадженні, в зв'язку з чим виникла необхідність отримати доступ до документів, які знаходяться в Генеральному штабі Збройних Сил України за період з 24.02.2014 по 10.03.2014. Йдеться про рішення начальника Генерального штабу ЗС України та міністра оборони, розпоряджень, планів операцій і навчань, наказів, помислів, бойових розпоряджень, директив, щодо їх проведення та реалізації, а також скасування, листування між РНБО, Генштабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України, адміністрацією Президента, Кабінетом Міністрів України, міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, правоохоронними органами та іншими військовими формуваннями, щодо здійснення деокупацію АР Крим.

Зазначені документи мають гриф "обмеження доступу". В судовому засіданні слідчий Роман Заяць посилався на достатність підстав вважати, що в зазначених документах містяться відомості, що мають суттєве значення для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні. Суддя задовольнив клопотання. І дозволив виїмку документів, в тому числі матеріальних і магнітних носіїв секретної інформації, а саме до рішень начальника Генштабу ЗСУ та Міністра оборони і згаданих в клопотанні прокурора установ. Термін дії постанови триває місяць.

Можна загадувати бажання: На Великдень у небі над Землею пройде найінтенсивніший зорепад століття

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:56

Якщо ви коли-небудь хотіли спостерігати, як уламки комети Галлея перетинають верхні шари атмосфери Землі, цей тиждень - ваш шанс.Метеорний дощ (зорепад) Ета-Аквариди буде найбільш насиченим до 10 травня, а пік шоу припаде на передсвітанковий час 5 трав...

Врятувати не вдалося: У Луцьку через отруєння невідомою речовиною помер 2-річний хлопчик

п’ятниця, 3 травень 2024, 17:30

Правоохоронці розслідують смерть дворічної дитини у Луцьку. Попередньо відомо, що хлопчик помер він отруєння невідомою речовиною, передають Патріоти України. Що відомо про смерть дитини. Так, інформація про смерть 2-річного хлопчика у Луцьку надійшла п...