"Удар був схожим на легкий нокдаун": Журналіст розповів про інцидент, після якого з'явився міф про "п'яного" Порошенка

У квітні 2015 року президент України вийшов до журналістів із червоним обличчям, отримавши удар в око під час стрілянини зі снайперської гвинтівки.

Виступ після пострілу із гвинтівки не дуже вдався. Фото: скріншот з відео.

Міф про "п'яного" президента України Петра Порошенка з'явився після демонстрації главі держави нових зразків військової техніки Нацгвардії в Нових Петрівцях 4 квітня 2015 року. Про це повідомив у Facebook журналіст, головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов, передають Патріоти України.

Журналіст зазначив, що президент виголошував промову з низько насунутою на очі кепкою, це створило хибне враження про його нетверезий стан. "Червоне обличчя в нього було зовсім з іншої причини, яку тележурналісти не бачили, бо їх не пустили на майданчик, де відбувалася стрілянина, вони чекали перед казармою на плацу підхід до преси. А я... був без камери і пройшов на полігон просто подивитися. Там стався інцидент, який пояснює стан Петра Олексійовича", – розповів він.

За словами Бутусова, на полігоні президенту показали снайперську гвинтівку калібру 12,7 мм і запропонували з неї вистрілити. "Навколо президента були генерали Нацгвардії і Збройних сил, військової розвідки, Держохорона, загалом купа людей із високими званнями. Натовп був чималий, і всі генерали вважали своїм обов'язком сказати президентові про характеристики гвинтівки – "Баррета" або чогось ще на 12,7 мм, причому було очевидно, що жоден із них не має уявлення, що це за зброя", – розповів журналіст.

Він зазначив, що Порошенко вирішив зробити пробний постріл, однак поряд із президентом не виявилося нікого, хто попередив би його про потужну віддачу під час стрільби з гвинтівки калібру 12,7 мм. "Цю інформацію президент одержав безпосередньо сам, емпірично. Після пострілу. І отримав сильний удар в око, занадто близько притулившись до оптичного прицілу! Це було схоже на легкий нокдаун, але око, як видно, вціліло... А тоді я подумав, що президенту стане зле. Президент приїхав блідий, очевидно, після безсонної ночі, а тут обличчя неабияк почервоніло", – згадав Бутусов.

Журналіст додав, що президент "вирішив тримати удар" і не скасував виходу до преси. "Він був злий, йому було боляче, але безголових нацгвардійців і безголову охорону, які не в змозі виявилися підказати президенту правила поводження зі зброєю, він не вичитував, їм усе зійшло з рук. Думаю, він навіть не зрозумів, що це вони, уся ця юрба в погонах, були зобов'язані його попередити, перш ніж дозволити йому зробити постріл. Утім, військових і охоронців із самостійним мисленням президент навколо себе не терпить, тож зупинити його і підказати йому, звичайно, було нікому... За призначення слухняних і нездатних сказати президентові "стоп" силовиків на відповідальні пости Петро Олексійович цілком закономірно буквально дістав в око!" – підкреслив він.

За словами Бутусова, після удару Порошенко натягнув на праве око кепку і проголосив цілком чітку промову. Однак російська пропаганда на підставі зовнішнього вигляду президента запустила фейк про те, що він нібито був п'яним.

"Удруге хвилю мемів про "п'яного" Порошенка помітив нещодавно, після 30 листопада, – може, раніше, звичайно, не траплялося, не знаю, не бачив. 30 листопада 2018-го на відкритті "Аероекспресу" в Борисполі з'явилася маса заголовків, що Порошенко нібито там виступав "п'яним". Насправді видно з трансляції, що президент виголошує промову об 11.04, голос у нього, звичайно, бадьорий, і цілком імовірно, що кілька чарок із [прем'єр-міністром Володимиром] Гройсманом вони там в експресі випили, але мова його цілком чітка і під п'яну не підходить", – підсумував він.

Мілевський поновив кар'єру футболіста: Стало відомо, де він буде грати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:58

Колишній нападник київського "Динамо" та збірної України Артем Мілевський оголосив про повернення у футбол. 39-річний уродженець Мінська виступатиме за столичний медіаклуб IGNIS, передають Патріоти України. За IGNIS грають футбольні агенти та функціон...

Посол пояснив, чи приїде ТЦК шукати ухилянтів за кордоном

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:30

Після низки новин про те, що поза межами України може розпочатись процес ідентифікації військовозобов’язаних українців, яких поки не збираються зобов’язувати повертатись, дипломати розповіли деякі нові подробиці, передають Патріоти України. В коментар...