Українські сироти з ВІЛ і синдромом Дауна стали частиною американської сім'ї (відео)

Хлопчик не сидів, не ходив, навіть не міг їсти, але тепер він грається як нормальна дитина.

Дитина. Фото: "Факти"

На утримання інтернатної ситеми в Україні щороку йде понад 6 млрд грн. Лише 15% від цієї суми йде на задоволення дитячих потреб, на лікування – 0,6%. У дитбудинках немає навіть найнеобхідніших ліків, бракує профільних фахівців і обладнання для реабілітації, а в цей час уповноважений президента з прав людини Микола Кулеба вимагає 300 млн грн від Кабміну на розкрутку власного проекту, зовсім не такого важливого, пишуть ЗМІ. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на СТБ.

3 серії проекту Діти.UA – це історія про те, як уродженці України – ВІЛ-позитивна дівчинка та хлопчик із синдромом Дауна – стали частиною американської родини Девісів. У Девісів двоє власних доньок, однак історія їхніх друзів, які всиновили двох дівчаток з України, дуже вразила подружжя.

"Ми подзвонили до одного з центрів допомоги з усиновлення. І там у мене спитали, чи не хотіли б ми взяти дитину з ВІЛ. Я працюю медсестрою, тож я подумала, що ми можемо спробувати з цим впоратись. Коли я сказала чоловікові, він спершу дуже здивувався, але погодився", – згадує американська мама.

10-річну Любу подружжя забрало з дитячого будинку у Слов’янську. Кажуть, коли побачили дівчинку вперше, вона поводилася жахливо. Перший рік видався дуже складним – нова мова, культура. Часом дівчинка боялася вийти зі своєї кімнати. Окрім того, американські батьки зіткнулися з брехнею – дівчинка крала деякі речі. Зараз вони це згадують із полегшенням: Люба живе в родині майже 4 роки, і це зовсім інша дитина.

Однак Люба не єдина, кому ця родина врятувала життя. Маленький Микола з Красноармійська тепер також частина родини Девісів. Тут, в Америці, його називають Ніком. Хлопчик не сидів, не ходив, навіть не міг їсти – лише через катетер. Шанси на всиновлення такої дитини в Україні були майже нульові. У хлопчика синдром Дауна та ще й ВІЛ.

Подружжя згадує, коли повернулися з ним у США, почали активно займатися. Зараз хлопчик їсть, бігає та грається як нормальна дитина. "Складно навіть уявити, що буде із тими, кого ніколи не всиновлять. Вони такі ж діти як ваші, їм також потрібна любов", – переконані Девіси.

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...