Українському воїну, який втратив ногу у бойових діях, вітчизняні лікарі розробили унікальний протез (фото)

Раніше такого рівня протезування проводили лише за кордоном, але вінницькі інженери за підтримки японських партнерів зуміли виготовити протез, який дозволить хлопцеві жити повноцінним та активним життям.

Фото: "День"

З нагоди свого 20-ти річчя учасник АТО Олександр Гудзь отримав найочікуваніший подарунок. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на День.

Молодому бійцю, який внаслідок поранення втратив нижню кінцівку, встановили інноваційний високотехнологічний протез з використанням мікропроцесорного колінного модуля. Раніше такого рівня протезування проводили лише за кордоном, але вінницькі інженери за підтримки японських партнерів зуміли виготовити протез, який дозволить хлопцеві жити повноцінним та активним життям і нарешті повернутися додому на двох ногах.

Олександр Гудзь пішов до військкомату навесні 2016 року. Просився на передову, бо хотів стати прикладом для своїх братів і сестричок. У родині він найстарший. Окрім нього, у матері є ще четверо дітей. Пішов до лав ЗСУ за контрактом.

Ніс службу у 59-ій мотопіхотній бригаді під Попасною. У ніч з 22 на 23 липня їхній блокпост обстріляли із ворожої артилерії. Олександр отямився у літаку. Його ліву ногу відірвало вище коліна, вже тоді він зрозумів, що врятувати її буде неможливо.

«Нога була вщент усіяна осколками, я її не відчував, лікарі намагалися зшити судини, м’язи, але це було нереально, бо там живого місця не було. Матері сказав не одразу. Через дня два. Вже коли оговтався у госпіталі Харкова, подзвонив і розповів про свої «пригоди», – пригадує Сашко. – Переніс три операції. Хотілося швидше додому, просився, щоб перевели у госпіталь Вінниці. Вірив, що вдома і стіни допоможу. Знайшлися добрі люди, які кинули клич, що я потребую протезування. Все відбулося само собою. Ми жодної копійки не заплатили і от, сьогодні, я ходжу на двох ногах. А за кілька днів і танцювати зможу».

Олександр Гудзь став першим пацієнтом, якому за державні кошти розробили і встановили протез нижньої кінцівки з мікропроцесором колінного вузла NI-C313, що виготовляє японська компанія «Nabtesco». Оскільки в Україні таке протезування відбувається вперше, а в українських техніків-ортопедів немає відповідного досвіду роботи з подібними протезами, на установку налаштування програми запросили представника «Nabtesco», сертифікованого протезиста з Японії Акіо Саката.«Ми вже налаштували мікропроцесорний модуль для молодого бійця, який дозволить йому вести активне життя, займатися спортом, навіть бігати, – переконує Акіо Саката. – При розробці цього колінного вузла ми враховували той факт, що його можна буде використовувати для протезування кінцівок людей, які брали участь у військових діях чи збройних конфліктах. Оскільки нога Олександра була ампутована вище коліна, то при підборі і установці протеза інженери-протезисти врахували всі його індивідуальні потреби (розрахували вагу, ширину кроку, амплітуду руху) для того, щоб тобто забезпечити максимальну зручність. Завдяки налаштуванню програми можна спускатися по сходах і похилих поверхням, бігати або ходити повільно, а зарядка батареї розрахована щонайменше на два роки безперервної діяльності».

Головний інженер Вінницького казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства Наталя Ватуля каже, що протезування учасників АТО відбувається безкоштовно, тобто за державні кошти. Протез такого рівня, як у Сашка, коштує майже 500 тисяч гривень і це в межах граничної ціни на виріб. Обмеження на кількість бійців, які потребують протезування, немає. Поки що послугами вінницького протезно-ортопедичного підприємства скористалися 10 учасників бойових дій. Протезування кожного відбулося за кошти держави.


Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...