УПЦ КП намагається отримати монополію, три інші конфесії України з цим не згодні

У Київському Патріархаті не хочуть, щоб у Софії та у Андріївській церкві служили священики УГКЦ, УАПЦ або УПЦ МП

Євстратій Зоря знову починає конфронтацію одразу з кількома конфесіями. Фото: gordonua.com

З січня поточного року у храмі Малої (Теплої) Софії, який розташований на території національного заповідника "Софія Київська", відбуваються богослужіння УПЦ КП. Також на території заповідника діє Відкритий Православний Університет для всіх православних конфесій, де неодноразово проходили виступи УПЦ МП та УАПЦ. Патріарх УГКЦ Святослав Шевчук звернувся до Мінкультури з проханням проводити у храмі Малої Софії також і свої богослужіння. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Обозреватель".

Але архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря вважає таке прохання греко-католиків недоцільним. "Лучше оставить тот порядок использования, который существует на сегодняшний день, потому что иначе могут возникнуть другие вопросы, которые вряд ли следует поднимать именно сейчас", - заявляє Зоря.

Крім того, УПЦ КП бажає отримати у розпорядження також і Андріївську церкву в Києві, яка належить УАПЦ, пишуть ЗМІ. У КП заявляють, що саме вони оплатили ремонт церкви. Але директор департамента у справах релігії Андрій Юраш спростував їх слова: "Наплыв посетителей во время богослужений несет ей опасность, и решать вопрос можно только после окончания работ. А ремонт идет за счет государства, а не отдельной церкви", - сказав він.

"Они думают о способе отобрать храм. Их действия незаконны — вопрос богослужений урегулирован в 2001 году Кабмином. По моей информации, представителям УПЦ КП на самом высоком уровне запретили иметь что-либо общее с УАПЦ. Часть УПЦ КП заболела гордыней — у них появились высокие амбиции", - прокоментував дії УПЦ КП єпископ Автокефальної Церкви Віктор Бедь.

"В УПЦ КП максимально вовлечены в политические процессы, реагируют и пытаются влиять на государственные процессы. Для них сложилась выгодная обстановка, поскольку к ним ходят руководители государства. Они спешат использовать ситуацию в своих целях и пытаются максимально усилиться и использовать шанс стать единственной государственной церковью. В итоге страдают верующие", - підтвердив слова Бедя політолог Руслан Бортнік, пишуть "Вести". "Служить в храме Премудрости - не значит иметь Премудрость", - коментують вчинки Зорі церковні експерти. За їх даними, кількість парафіян УПЦ КП за останні тижні почала зменшуватись. Сильним ударом були останні звістки про бізнес у Росії деяких служителів КП.

У липні цього разу так само жорстко в УПЦ КП єпископи протестували проти служінь УПЦ МП та УГКЦ у храмах Софії. Очевидно, що позиція УПЦ КП зводиться до бажання конфронтації з усіма іншими чисельними конфесіями в Україні. Після різких заяв Київського Патріархату у серпні цього року проти Автокефальної Церкви, Греко-Католицької Церкви та УПЦ МП, віряни скаржаться, що слова патріарха Філарета про "об'єднання та помісну церкву" були, на їх думку, просто брехнею задля прибутку та залучення нових парафіян у свої храми.

"Я був не згоден із політикою своєї країни": Росіянин розповів, чому воює у складі 3-ї штурмової бригади

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:26

Боєць на позивний "Барсік" 2014 року приїхав з Росії та долучився до "Азову", щоб захищати Україну. 2022 року він знову пішов на фронт та воює у складі 3 штурмової бригади. Про це він сказав в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Український ...

Ви будете здивовані! Шкільні хулігани в дорослому віці мають вищу зарплату і більш задоволені життям - результати дослідження

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:52

Дорослі, які у шкільні роки були хуліганами, мають вищу зарплату та більш задоволені своїм життям, ніж ті, хто мав зразкову поведінку. Таких висновків дійшли фахівці Інституту соціальних та економічних дослідників Великої Британії, передають Патріоти У...