В Україні запустили першу ядерну установку світового значення (фото)

У контрольному пуску установки взяли участь Президент України та посол США в Україні.

В Україні запустили першу ядерну установку світового значення. Фото: АП.

В Україні запустили першу ядерну установку світового значення, яка була розроблена фахівцями Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут". Участь в контрольному пуску установки взяли Президент України Петро Порошенко і посол США в Україні Джеффрі Пайетт. Про це повідомляє прес-служба глави держави, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Під час запуску установки "Джерело нейронів" Порошенко підкреслив, що цей проект є вдалим прикладом співробітництва в сфері ядерної безпеки і нерозповсюдження ядерної зброї.

"Україна зробила величезний внесок у програму нерозповсюдження ядерної зброї. Це не лише добровільна відмова від третього в світі ядерного арсеналу, а й передача високогозбаченого урану, і співпраця з міжнародними організаціями для значного підвищення технологічної безпеки", - зазначив він.

На його переконання, установка "Джерело нейтронів" дозволить проводити Україні сучасні дослідження у різних галузях науки та техніки, розробляти практично весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості, а також вирішувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації атомних електростанцій.

Зауважимо, проект розроблено за підтримки США в рамках програм про нерозповсюдження ядерної зброї. Українські спеціалісти під час створення установки консультувалися із фахівцями з Аргонської національної лабораторії США, Германії, Китаю, Великобританії, Швейцарії, Франції.

"Хохлом називали часто": Легенда львівських Карпат" розповів про період кар'єри в Росії

понеділок, 29 квітень 2024, 14:30

Колишній гравець збірної України та львівських "Карпат" Ігор Худоб'як розповів про період своєї кар'єри у Росії, передають Патріоти України. "Звичайно, не хотілося їхати зі Львова, але склалася така ситуація в "Карпатах". Тоді у 2013 році всіх футболіс...

Чи чекають на Україну відключення світла або блекаути через російські обстріли: Шмигаль зробив заяву

понеділок, 29 квітень 2024, 14:26

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував, коли в Україні можуть статися масові відключення електроенергії через російські ракетні удари. Своєю думкою він поділився в ефірі телемарафону. "Це сенситивна інформація. Я би, звичайно, не хотів да...