В УПЦ існує проукраїнська більшість, але у цих священослужителів немає голосу, - експерт

Не можна дозволити проросійськи налаштованому духовенству доводити церкву до кризи та розколу.

Протоієрей Георгій Коваленко. Фото: Обозреватель.

Отець Георгій Коваленко, колишній речник УПЦ в інтерв'ю Главкому розповів, що на сьогодні проукраїнське духовенство в більшості, і тому духовенство з людьми, передають Патріоти України.

«Якщо більшість громадян України мають проукраїнські погляди, то, виходячи з цього можна говорити, що більшість духовенства мають ті ж самі настрої. Але відсоток (проукраїнськи налаштованих) серед духовенства все ж менше, ніж серед віруючих. Для мене важливо, щоб у вищого шару в церкві, в єпископаті було розуміння тих настроїв, які є у людей», - підкреслив отець Георгій Коваленко.

Він нагадав, що посередником між єпископатом і простими віруючими є духовенство. Він також шкодує, що сьогодні духовенство не має голосу, не має рупора, не має форм вираження власної думки. «Я намагаюся таку форму зробити, висловлюючи певні думки. Мені здається, що в процесі формування позиції церкви повинні брати участь не тільки єпископи, а й духовенство, і народ», - зазначив колишній речник УПЦ.

Він розповів, що в УПЦ є також духовенство і віруючі, яких нічого не пов'язує з Московським патріархатом, які відчувають і ідентифікують себе винятково як Українська православна церква і за назвою, і по суті. «Я належу до таких, такими нас виховав Блаженніший митрополит Володимир. Але дійсно в нашій церкві є ті, хто ідентифікує себе як Московський патріархат, і які своє політичне бачення пов'язують з Москвою".

«Якщо зараз криза, то потрібно думати про майбутнє, про те, як бути тій частині церкви, яка себе ідентифікує виключно як УПЦ, і як бути тій частині, яка себе ідентифікує виключно як МП. Можливо, новому предстоятелю вдасться продовжити ту лінію, яку проводив Блаженніший митрополит Володимир, так як завдяки саме його позиції люди з дуже різними поглядами відчували свою єдність в середині церкви. Незважаючи на все, в УПЦ великих потрясінь не відбулося, я сподіваюся, що їх і не буде», - резюмував екс-спікер УПЦ.

Великий удар по кишені! Ліки в Україні можуть миттєво подорожчати на 15% - маркетплейси можуть знищити

вівторок, 21 травень 2024, 6:42

В Україні Держлікслужба зареєструвала проєкт постанови Кабінету міністрів, яка може призвести до різкого подорожчання ліків. Якщо проєкт ухвалять, розміщувати інформацію про ціни на ліки та бронювати їх можна буде тільки через сайти самих же аптек. Це ...

В яких областях України найбільше ухилянтів і скількох вже доправили до ТЦК: У Нацполіції назвали цифри

вівторок, 21 травень 2024, 6:25

В Україні 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію, який, зокрема посилює відповідальність за ухилення від призову. У Нацполіції розповіли, у яких областях виявили найбільше ухилянтів. . Так, керівники територіальних центрів комплектування ...