Вбивця людства: В Арктиці знайшли ген супербактерії, стійкої до антибіотиків

На думку науковців, це відкриття несе загрозу страшнішу, ніж зміна клімату, стійкі до антибіотиків мікроорганізми можуть перекреслити століття успіхів людства в медицині.

Гени, пов’язані зі стійкими до антибіотиків супербактерій, були виявлені в одному з найбільш віддалених місць на Землі – а Арктиці. І це вказує на швидке поширення і глобальну природу проблеми збудників хвороб, стійких до ліків, які до цього часу були найбільш ефективними, зазначають Патріоти України.

Гени вперше були виявлені в госпіталі у Індії в 2007-2008 році. Потім через два роки після того їх знайшли у поверхневих водах у Делі, пише The Guardian. Вірогідно, туди вони потрапили разом зі стічними водами. А тепер вчені виявили гени в зразках ґрунтів у Свалбарді за Арктичним колом. Вірогідно, їх сюди занесли мігруючі птахи і люди. Хоча людський вплив на регіон мінімальний.

Водночас, хоч гени під назвою blaNDM-1 і був виявлений на норвезькому архіпелазі, саму супербактерію тут не знайшли. Однак, вони можуть надавати бактеріям здатності протистояти карбапенемам – антибіотикам останньої надії для лікування людей. Голова служби охорони здоров’я Англії Саллі Девіс вважає, що стійкість до антибіотиків може спричинити «глобальний апокаліпсис». А міністр охорони здоров’я Великої Британії Метт Хенкок назвав це більшою загрозою, ніж кліматичні зміни чи війна.

Прості операції можуть перетворитися на дуже небезпечні для життя. А швидке поширення бактерій, стійких до антибіотиків, а також еволюція хвороб можуть перекреслити майже століття великого прогресу в охороні людського здоров’я.

Під час дослідження на Свадбарді ДНК було вилучене з 40 зразків ґрунту з 8 місцевостей на архіпелазі. В них було виявлено 131 ген, стійкий до антибіотиків. При цьому, саме blaNDM-1 був виявлений у 60% випадків.

Виявлення його у таких віддалених куточках планети вказує на роль, яку погана санітарія може зіграти у появі стійкості до антибіотиків. Про це сказав інженер екосистем Університету Ньюкасла Девід Грем. Зусилля у боротьбі проти поширення стійкості сфокусувалися на скороченні надмірного використання антибіотиків. Але дослідження показало, що існують й інші шляхи поширення проблеми.

«Що людство зробило? Через надмірне використання антибіотиків воно пришвидшило еволюцію, в результаті якої з’явилися стійкі штами, яких не існувало раніше», - сказав Грем.

Він додав, що гірше те, що погана санітарія дала можливість стійким до антибіотиків бактеріям розмножуватися і поширюватися.

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...