Вчені з Берклі пояснили, чому розв'язуються шнурки на взутті (фото, відео)

​Яким би міцним не був ваш вузол, це не врятує від розв'язування. Єдине, що може трохи вплинути на проблему - це матеріал, з якого виготовлені шнурки.

Чому розв'язуються шнурки на взутті. Фото: enigma-project.ru.

Група фахівців з Каліфорнійського університету в Берклі провела серйозне велике дослідження, щоб з'ясувати причини, з яких на нашому взутті розв'язуються шнурки. Результати своєї роботи вони оприлюднили в журналі "Proceedings of the Royal Society А", передаютьПатріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Для максимального реалізму вчені задіяли реальні умови і одягли кросівки на аспірантку на ім'я Крістін Грегг. Дівчина бігала по біговій доріжці і весь цей процес знімався на високошвидкісну відеокамеру.

- Довгий час нічого не відбувалося. А потім шнурок раптово розв'язався, притому дуже швидко. Ця швидкість нас дуже вразила, і тоді ми вирішили з'ясувати, що ж сталося, - вважає фізик Олівер О'Райлі.

З'ясувалося, що шнурки розв'язуються незалежно від того, наскільки туго їх зав'язують. Просто при бігу нога вдаряється об землю і цієї сили виявляється досить, щоб вузол почав розтягуватися.

- Щоб розв'язати вузол, треба потягнути за вільний кінець шнурка. При ходьбі вузли розв'язуються приблизно від того ж самого, але не від прямої дії людини, а через вплив інерційних сил, - розповіла сама Грегг.

- Цікаво, що шнурки можуть не розв'язуватися протягом дійсно довгого часу, але потім буквально один рух викликає ослаблення вузла, а після цього процес стає лавиноподібним, і його вже не зупинити - шнурки розв'язуються, - додала Грегг.

Експерти вважають, що отримані знання можна буде застосувати для дослідження структур ДНК.

- Розуміння цього механізму може бути застосовано до інших речей, наприклад, структури ДНК. Це перший крок до розуміння того, чому одні вузли краще за інших. Таку роботу раніше ще ніхто не проводив, - пояснив один з авторів роботи Кристофер Дейлі-Даймонд.

Пролунали постріли: У Чернівецькій області цивільні накинулися на працівника ТЦК

субота, 20 квітень 2024, 16:41

У Чернівецькій області місцеві скоїли масовий напад на працівників ТЦК та СП. Один з працівників ТЦК відкрив вогонь, передають Патріоти України. Як повідомляє прес-служба обласного ТЦК, інцидент стався сьогодні, поблизу села Чорногузи, під час здійснен...

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку (фото)

субота, 20 квітень 2024, 16:19

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку в Голосіївському районі. Про це повідомила патрульна поліція Києва та оприлюднила відповідні фото, передають Патріоти України. "У Голосіївському районі інспектори отримали повідомлення п...