Величні портрети славетних українських гетьманів

Ретроспектива реконструйованих портретів видатних особистостей козацької доби, котрі скрупульозно осмислювались та виписувались за різного роду та окості зображеннями

Київська художниця Наталя Павлусенко відтворила їх зі старих зображень і літературних описів, повідомляють Патріоти України.

"Коли син приносив зі школи підручники - дивувалася, що портрети польських королів і російських царів були якісними і реалістичними. Натомість зображень гетьманів України - досить мало, часто статті про них ілюстрували просто картинкою булави. Вирішила створити портрети найвідоміших ватажків козацької доби. Для цього зібрала прижиттєві зображення і консультувалася з істориками".

Експозиція включає сім портретів гетьманів. Це, зокрема, Северин Наливайко, Іван Підкова, Богдан Хмельницький, Петро Сагайдачний, Петро Дорошенко, Іван Мазепа та кошовий отаман Іван Сірко.

"Портрет отамана Івана Сірка відтворила на основі антропологічного дослідження Галини Лебединської. Щоби природно виписати поставу героя - запросила позувати акторів театру імені Івана Франка. У козацького ватажка Северина Наливайка не було прижиттєвого зображення. Реконструювала його на основі двох описів - один з них - Миколи Вінграновського. Писав, що був він гарний як бог, чорнявий із гнучкими пальцями й інтелігентною поставою. Коли почалася війна - у мережу викладали зображення людей, які воювали.

У Фейсбуку побачила фото героя України Олександра Мороза. Видався мені подібним до Наливайка. Вираз обличчя - спокійний, постава горда й достойна. Жоден актор не міг би так зобразити героя, як людина, яка по-справжньому тримала зброю. Написала з нього Наливайка - змінивши колір очей і волосся - на темний. Портрет Петра Дорошенка писала з першого зображення гетьмана - гравюри Луї Леруа не дуже хорошої якості. Подальші портрети сильно відрізняються - той Дорошенко, якого ми звикли бачити мав відмінні риси. Співпрацювала із істориком Сергієм Шеменковим".

В жанрі історичної реконструкції художниця працює вже понад 12 років. Серію портретів гетьманів - створювала 2 роки.

"Хотіла у портретах уникнути дешевої героїзації. Показати, що попри набір суто людських якостей і іноді слабкостей - вони всі були інтелігентними, освіченими, достойними людьми. Це "білі" плями нашої історії - хочу їх підлатати".

Портрети Петра Дорошенка та Івана Мазепи Наталі Павлусенко рівненька фабрика солодощів використала для дизайну коробки нової серії цукерок.

Виставка "Герої козацької України" триває у Музеї гетьманства.

Відмовився від керівної посади і поїхав на фронт: Спогади про командира полку "Цунамі", який загинув в Одесі

вівторок, 19 березень 2024, 9:25

Командир полку "Цунамі" Олександр Гостіщев, який загинув 15 березня внаслідок російського удару по Одесі, ще 2014 року вирушив добровольцем захищати Україну. Він брав участь у звільненні Маріуполя, пройшов "Іловайський котел", а підчас повномасштабного...

"Хворе марення": Експерт оцінив російську систему "Борщевик" для пошуку Starlink

вівторок, 19 березень 2024, 9:17

Російські окупанти використовують на фронті пересувний засіб радіоелектронної розвідки "Борщевик" для виявлення українських терміналів супутникового зв’язку Starlink. Про те, чому не слід їх боятися, розповів український військовий та експерт із радіоз...