Великий церковний вихід з-під Москви: Експерт розповів про настрої всередині УПЦ в очікуванні автокефалії з Константинополя

Зараз ми повертаємо ситуацію до канонічної нормі, відповідно до норм світового православ'я.

Олександр Палій. Фото: Радіо Свобода.

Свого часу відторгнення УПЦ від Константинопольського Патріархату відбулося неканонічним чином. Тому зараз ми намагаємося виправити ситуацію і привести її у відповідність з нормами світового православ'я. Так прокоментував Радіо Свобода історик і політичний експерт Олександр Палій звернення Порошенка і ієрархів УПЦ КП та УПАЦ до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням прийняти рішення про автокефалію Православної Церкви в Україні. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

«У нас зараз є історичний шанс. І рішення може бути колосальної історичної ваги! Нагадаю, Київська митрополія утворена в 988 році, а Московська митрополія - у 1448-му. 460 років - різниця», - заявив він.
Історик нагадав, що практично кожен візит президента в Стамбул супроводжувався переговорами з Константинопольською Патріархією. «Будь-який рух політиків апріорі пов'язаний з піаром і з якимось себе-позиціонуванням. Однак зараз мова йде про більш фундаментальну подію, яка може впливати на наступні покоління, а не на вибори.
Порошенко - досить компетентна людина, щоб розуміти, якого колосального значення це рішення може набути в разі його реалізації. Ми дуже серйозно зміцнимо національну єдність. Думаю, велике число єпархій Московського Патріархату відколеться відразу від нього і перейде до канонічної Української Православної Церкви», - зазначив експерт.

«Є канони церковні, розроблені протягом IV століття і пізніше, згідно з якими відторгнення УПЦ від Константинопольського Патріархату за хабар - 120 соболів та 200 червонців - насправді було неканонічним. Зараз ми, навпаки, повертаємо ситуацію до канонічної нормі, відповідно до норм світового православ'я», - зазначив Олександр Палій.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...