Великий церковний вихід з-під Москви: Експерт розповів про настрої всередині УПЦ в очікуванні автокефалії з Константинополя

Зараз ми повертаємо ситуацію до канонічної нормі, відповідно до норм світового православ'я.

Олександр Палій. Фото: Радіо Свобода.

Свого часу відторгнення УПЦ від Константинопольського Патріархату відбулося неканонічним чином. Тому зараз ми намагаємося виправити ситуацію і привести її у відповідність з нормами світового православ'я. Так прокоментував Радіо Свобода історик і політичний експерт Олександр Палій звернення Порошенка і ієрархів УПЦ КП та УПАЦ до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням прийняти рішення про автокефалію Православної Церкви в Україні. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

«У нас зараз є історичний шанс. І рішення може бути колосальної історичної ваги! Нагадаю, Київська митрополія утворена в 988 році, а Московська митрополія - у 1448-му. 460 років - різниця», - заявив він.
Історик нагадав, що практично кожен візит президента в Стамбул супроводжувався переговорами з Константинопольською Патріархією. «Будь-який рух політиків апріорі пов'язаний з піаром і з якимось себе-позиціонуванням. Однак зараз мова йде про більш фундаментальну подію, яка може впливати на наступні покоління, а не на вибори.
Порошенко - досить компетентна людина, щоб розуміти, якого колосального значення це рішення може набути в разі його реалізації. Ми дуже серйозно зміцнимо національну єдність. Думаю, велике число єпархій Московського Патріархату відколеться відразу від нього і перейде до канонічної Української Православної Церкви», - зазначив експерт.

«Є канони церковні, розроблені протягом IV століття і пізніше, згідно з якими відторгнення УПЦ від Константинопольського Патріархату за хабар - 120 соболів та 200 червонців - насправді було неканонічним. Зараз ми, навпаки, повертаємо ситуацію до канонічної нормі, відповідно до норм світового православ'я», - зазначив Олександр Палій.

Коли житлове питання стоїть гостро: Українські полярники показали домівку пінгвінів-верхолазів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 5:00

В Антарктиці українці знайшли гніздо пінгвінів у незвичайно високій "точці". Учасники антарктичної експедиції зафіксували гніздування пінгвінів на висоті 295 метрів над рівнем моря. Про дивовижу повідомили у Національному антарктичному центрі України. ...

Перевірте своє! Названо прізвища, які вказують - ваші предки вели розгульне життя

вівторок, 19 березень 2024, 3:25

Деякі українці отримували родові імена за рисами характеру, професіями чи особливостями зовнішності. Існує перелік українських прізвищ, які давали справжнім ловеласам, передають Патріоти України. На генеалогічному порталі "Рідні" можна дізнатися, які у...