Вербна неділя 2016: історія свята і народні традиції

Найвідоміший обряд Вербиці - освяченими вербовими гілочками легенько бити дітей, примовляючи «не я б'ю, верба б'є" - проводять після закінчення тижня, у неділю.

Почалася Вербна неділя. Фото: pustunchik.ua.

У понеділок, 18 квітня, розпочався важливий період для православних християн - Вербна неділя 2016. Свято ще називають тижнем ваїй, він знаменує собою настання шостої седмиці Великого посту, передостанній перед Великоднем 2016, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Відзначимо також, що Вербна неділя передує Страсному тижню.

Найвідоміший обряд Вербиці - освяченими вербовими гілочками легенько бити дітей, примовляючи «не я б'ю, верба б'є" - проводять після закінчення тижня, у неділю.

Напередодні, в Лазареву суботу, прийнято ламати вербу. Існував такий звичай: опівночі молодь обходила будинки з піснями, підходячи до воріт, кричали: "Відчини, відчини, молода, вербичкою бити, здоров'ям більше колишнього наділити!". Зайшовши у хату, сплячих легенько били гілочками верби і примовляли:

"Верба хлист, бий до сліз, не я б'ю, верба б'є".

"Верба червона (тільки цей вид святили) б'є марно, а верба біла б'є за справу".

Протягом Вербної неділі з понеділка ж по п'ятницю люди постили і готували себе до приходу теплої весни і настання свята Великодня.

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...