Відбір найсильніших: Міносвіти планує ввести ЗНО в початковій і середній школі

Від учнів вимагатимуть високих знань. Про вчителів, які зможуть їх забезпечити, чомусь мовчать.

Джерело: Телеграф

Міністерство освіти вирішило ввести ЗНО (зовнішнє незалежне тестування) у початковій і середній школі для моніторингу якості освіти, повідомляють Патріоти України з посиланням на DT.UA.

Згідно з проектом закону "Про освіту" передбачається перехід на 12-річну школу, при цьому останні три роки навчання в старшій школі будуть профільними, повідомила екс-заступник міністра освіти Інна Совсун.

Доступ до старшої школи буде здійснюватися на підставі результатів незалежного іспиту, і для вступу в престижні школи буде проходити конкурс.

"Таким чином, іспит після 9-го класу носитиме характер іспиту високих ставок (high-stakes exam). У такому випадку цей іспит має проводитися на основі тих же процедур, що і ЗНО для вступу до вузів, для забезпечення незалежності та об'єктивності проведення й визначення результатів", ― цитує її слова Онищенко.

У той же час, у початковій школі за допомогою процедури ЗНО планується проводити моніторинг якості освіти. Як зазначив директор УЦОЯО Вадим Карандій, для того, щоб моніторинг був максимально ефективним, дане дослідження буде проводитися не на всій сукупності учнів, а тільки на вибірці.

"Ми порахували, що до моніторингу слід залучити 6000 четвертокласників (всього в Україні їх близько 400 000). Цього достатньо, щоб встановити, які тенденції існують у початковій школі з точки зору формування читацьких і математичних компетенцій випускників. І це будуть дуже хороші дані для аналізу Міністерству освіти, НАПНУ та ін.", — розповів він.

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...