Військова прокуратура залякує активістів, які збирають інформацію про майно суддів, - адвокат

Обшук "Автомайданівців" організували на придуманих незаконних підставах, пише Маселко.

Роман Маселко. Фото: "Фейсбук"

Військова прокуратура незаконно переслідує активістів "Автомайдану" за збір відомостей про майно суддів, розповів в коментарі виданню "ГОРДОН" адвокат громадської організації Роман Маселко, повідомляють Патріоти України.

"28 листопада ми подали заяву в Генпрокуратуру, що з боку судді Голосіївського суду Олени Первушиної, слідчих військової прокуратури, суддів Печерського суду допущені незаконні дії. Це перевищення службових повноважень, винесення завідомо неправосудного рішення, вплив на суд, подача завідомо неправдивого повідомлення про злочин ", - повідомив співрозмовник.

За його інформацією, 24 листопада слідчий військової прокуратури провів обшук у активіста "Автомайдану". Підставою стала кримінальна справа, порушена за заявою судді Первушиної, яка звинуватила активістів у переслідуванні і наданні психологічного тиску.

"Обшук пройшов у активіста Миколи Сидоркина. Чому саме у нього? Невідомо. Його ім'я не фігурує ні в заяві судді, ні в кримінальній справі. Рішення Печерського суду про обшук не аргументовано. А слідчий при цьому намагався вилучити комп'ютер, телефони, особисті записи людини. І ще виникло питання: при чому тут військова прокуратура? Подібні розгляду в компетенції поліції ", - зазначив юрист.

Він пов'язує проведений обшук з антикорупційною діяльністю "Автомайдану". "Після того, як ми з допомогою дрона зняли будинок Первушиної, через посередників на нас вийшли люди і сказали: "Хлопці, вона приймає правильні рішення для військової прокуратури. Не чіпайте її". А коли активісти не послухалися, вирішили знайти одну людину, прийти і забрати у нього всю техніку, щоб іншим неповадно було. Обшук організували на придуманих незаконних підставах. Переслідування Сидоркина насправді пов'язано з тим, що активісти зацікавилися декларацією судді. І такий тиск очікує кожного активіста, який спробує зафіксувати незаконні дії суддів ", - переконаний Маселко.

Він зазначив, що всі дії активістів зі збору інформації є законними. "За старим деклараціям, у судді Первушиної нічого взагалі немає. В електронній декларації вона вказала будинок, яким користується. А ми ще дізналися про її незадекларованому автомобілі. Активісти прийшли до приміщення суду і почекали, коли вона приїде. Вони, не криючись, сфотографували її за кермом Toyota Land Cruiser. Це законні дії. Більш того, згідно із законом про запобігання корупції будь-яка людина може сприяти виявленню корупційних фактів шляхом такого збору інформації. Використання дрона для зйомок будинку теж законно", - зазначив Маселко.

Адвокат запевнив, що Первушина потрапила в поле зору "Автомайдану" випадково. "Автомайдан" в рамках проекту "просуди" перевірив уже понад 30 суддів. Первушина в списку виявилася випадково. Вона очолює Голосіївський суд, який використовувався для переслідування людей під час євромайдан. Семеро суддів цього суду виносили рішення щодо активістів "Автомайдану". Як мінімум два з них уже мають бути звільнені за порушення присяги. Взагалі приблизно 300 суддів брали участь у фальсифікації справ проти активістів євромайдан. За два з половиною роки по більшості суддів не проведене жодної слідчої дії. А коли люди почали вивчати декларації суддів, за два тижні придумали кримінальну справу і прийшли з обшуками. Це насправді показує, що коли прокуратура хоче, вона все робить швидко ", - сказав юрист.

14 листопада "Автомайдан" зажадали відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Активісти заявили, що Аваков "повністю провалив" своє головне завдання - реформу і очищення від корупції відомства, а також зробив все, щоб цю реформу заблокувати і зберегти "стару корумповану систему".

Наша Анна Ярославна: 19 травня киянка взяла шлюб з королем Франції

неділя, 19 травень 2024, 5:00

Всі подальші монархи Франції, до Наполеона, були нащадками київської княжни. У Реймському соборі у Франції 19 травня 1051-го київська князівна Анна Ярославна вийшла заміж за короля Генріха I. За чотири дні коронувалась на престол Франції, нагадують Пат...

Задоволення заради користі: На Сумщині чоловік "під контролем поліції" двічі займався сексом із повіями

неділя, 19 травень 2024, 3:40

У Сумській області поліція викрила сутенерку, яка втягнула у заняття проституцією свою знайому. Для того, щоб провести розслідування, поліція залучила чоловіка, якому жінки двічі надавали секс-послуги. Про це йдеться у вироку Охтирського міськрайонного...