Вони билися за Україну, і їм було набагато важче: На Прикарпатті відкопали бідон з документами УПА (фото)

Деякі журнали, листівки та бофони (повстанські гроші) досі не траплялися дослідникам.

Знайдені документи УПА на Івано-Франківщині. Фото:http://www.cdvr.org.ua/

У Долинському районі Івано-Франківської області місцеві жителі відкопали в лісі молочний бідон з документами Української повстанської армії. Це архів Калуського окружного проводу Організації українських націоналістів 1948-1949 років, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу Центру досліджень визвольного руху (ЦДВР).

"Повстанські архівісти дбайливо обернули згортки документів в радянські газети і сховали їх у молочному бідоні, де вони пролежали майже 70 років. Цікаво, що радянська влада знала, що повстанці таким чином архівують свої документи, тому в селах вівся жорсткий облік всіх молочних бідонів», – розповів директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

Основна складова архіву – докладні звіти підпілля ОУН про події, які відбувалися в Калуському окрузі, інформація про репресії радянської влади щодо місцевих жителів.

Також виявлені списки відзначених за хорошу службу повстанців і підпільників, списки полеглих, протоколи загибелі провідників ОУН, фінансові звіти, які розповідають про своєрідну «підпільну економіку», а також інформаційні матеріали для розповсюдження серед людей.


Деякі журнали, листівки та бофони (повстанські гроші) досі не траплялися дослідникам.

«Поки ще навіть не всі згортки документів вдалося розкрити і подивитися, деякі з них будуть частково втрачені через пошкодження вологою, а деякі навіть пропалені – ймовірно, коли самі підпільники намагалися їх просушити. Тому вони потребують тривалої і скрупульозної реставрації», – розповів керівник архіву ЦДВР Андрій Усач.

Після реставрації всі документи відсканують, опишуть і викладуть у вільному доступі на Е-архів визвольного руху – avr.org.ua.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...