Вражає: Як перероблений в електромобіль "Запорожець" "взув" "Теслу" (фото)

Одеські інженери створили український електромобіль.

Одеські інженери зробили з "Запорожця" "Теслу". Фото: Uainfo.

Група одеських інженерів на чолі з Сергієм Вельчевим переробила старий ЗАЗ-966 в електромобіль і в червні 2015-го подолала на ньому майже 3 тис кілометрів в марафоні електрокарів Київ-Монте-Карло. На одній з ділянок вони навіть обігнали знамениту «Теслу». По дорозі машина, звичайно, викликала справжній фурор. Про це пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Як завжди, все такі історії починаються в Одесі. Щоб взяти участь в четвертому електромобільному марафоні Київ Монте-Карло, який проходив цього літа, група одеситів EcoFactor вирішила переробити старенький "Запорожець" в електромобіль. За словами одного з організаторів проекту Сергія Вельчева, для цього довелося поміняти всі нутрощі.

«Замінили двигун, причому теж на вітчизняний, український, встановили акумулятор, зроблений в Японії, і американський контролер. Між іншим, в Україні є значні запаси літію, і у нас цілком могли б випускати свої акумулятори та батареї », - каже інженер.

Так перероблений електромобіль на одній зарядці зміг проїхати до 500 км. При цьому максимальна швидкість машини - 130 км / ч. В Україні вже діють 34 електроАЗС, так що учасникам було де заправитися. До речі, одна підзарядка ЗАЗ-Електро займає від 3 до 12 годин - в залежності від потужності мережі.

Марафон електромобілів. На старт!

Специфіка цього екомарафона полягала в тому, що переможця визначала не швидкість, а прибуття до фінішу в певний час. Грубо кажучи, хто не зламається по дорозі - той і виграє.

За словами, Сергія Вельчева, перший час суперники досить скептично ставилися до витвору одеситів. Мовляв, як може «консервна банка» на колесах пройти таку дистанцію? Але побачивши, як жваво «Запорожець» пробіг перші 500 кілометрів (і навіть обігнав на одній з ділянок знамениту «Теслу»), вони поміняли свою думку.

«По дорозі машина, звичайно, викликала справжній фурор. Всі нам сигналили, посміхалися, просили сфотографуватися, а кілька іноземних ресторанів і зовсім намагалися її у нас купити», - каже Сергій.

В цілому, визнається одесит, проблем з ЗАЗом в дорозі не було, за винятком дрібних недоробок, які швидко усувалися.

Одеський екіпаж проїхав через 10 країн. Найкомфортніші дороги, за словами Вельчева, - в Італії та Польщі, а найгірші - на жаль, в рідній Україні. Сам ЗАЗ в плані комфорту теж не дуже - салон невеликий, кондиціонера немає, і взагалі. Зате швидкий і надійний.

Перше місце в абсолютному заліку дісталося екіпажу з Естонії, який доїхав до Монако на сучасному електрокарі «Тесла». "Запорожець" прийшов п'ятим і другим з перероблених автомобілів. Також одесити завоювали приз глядацьких симпатій, приз за волю до перемоги і спеціальний приз від спонсора - чотири шини фірми «Нокіа».

Легенди про Запорожці

Тепер електричний "Запорожець" виконує функцію шоукара. Але легенди про "Запорожця", який "взув" "Теслу" не вщухають і по сьогодні.

Як стверджує Сергій, в ньому використана особлива технологія перемотування для двигуна "Запорожця", так звана «Слов'янка». В результаті двигун споживає вдвічі менше електроенергії, ніж двигун "Тесли".

«Я вірю, що скоро в нашій країні з'явиться багато нових проектів. Від популяризуючих електротягу шоу-карів з «вау ефектом» до так потрібних сучасній Україні інноваційних рішень в промисловості і сільському господарстві. І ми також зможемо порадувати вас новими нашими проектами».

І сказав Сергій це не просто так, адже це саме вони переробили той самий харківський трактор ХТЗ-3511 на електричний. І потім цей трактор виграв змагання пo пepeтягуванню кaнaту з дизельним побратимом.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...