Врятувати світову спадщину: Київ розробляє термінові заходи для будинку Сікорського, котрий ледве не знищив Шуфріч

У будинку відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського громадськість пропонує створити музей історії повітроплавання.

Фото: www.rbc.ua

Чинне законодавство передбачає: якщо повертати пам'ятник історії або архітектури від недобросовісних власників, то тільки в державну власність, а потім державній установі, повідомляють Патріоти України з посиланням на ФАКТИ.

Відтак, будинок родини авіаконструктора Ігоря Сікорського, розташований на вулиці Ярославів вал, 15б, в Києві був повернутий у власність Міністерства оборони України. Військова прокуратура Київського гарнізону довела в судах всіх інстанцій, що протягом 15 років орендар не вів ніяких реставраційних робіт і двоповерховий особняк виявився в аварійному стані. Тоді ж представники влади одразу звернулися до інституту «УкрНДІпроектреставрація» за проектом протиаварійних і консерваційних робіт.

Для повного відновлення «будинку Сікорського», за підрахунками реставраторів, потрібно близько 75 мільйонів гривень з держбюджету. В даному випадку господар - Міністерство оборони. І саме йому потрібно передбачити кошти з держбюджету на проведення консервації з подальшою повною реставрацією. У нинішній економічній ситуації в державі зробити це дуже складно

Нині громадські активісти пропонують Міноборони оголосити відкритий конкурс для реконструкції будинку всесвітньо відомого авіаконструктора.

«Для цього міністерству потрібно створити спеціальну робочу групу в складі своїх представників, держпідприємства «Готель« Козацький »(будинок знаходиться на його балансі), громадськості, яка бореться за збереження історичного Києва, і меценатів, - додав член спільноти« Будинок Сікорського »Іван Пилипович. - На даному етапі необхідно знайти надійного інвестора для проведення реконструкції. А відновлений особняк повинен стати музеєм, який можуть спільно утримувати Міноборони і громадськість. У світі є багато прикладів, коли група «друзів музею» залучає кошти на його утримання. Варто спробувати таке і в Києві», - заявила громадський активіст Анастасія Шемчук.

Крім того, поки йдуть суди навколо готелю «Козацький», існує небезпека знову втратити «будинок Сікорського». Тому за процесом пильно спостерігають громадські організації.

"Ну прилетить туди, і що. Нічого страшного": В Одесі поліцейська втрапила в скандал через охорону церкви на Великдень (відео)

неділя, 5 травень 2024, 18:15

Поліцейська з Одеси обурилася, що її поставили на охорону порядку у церкві. У відео, яке опублікували в мережі, дівчина, не соромлячись міцного слівця, висловила думку, що можливий приліт у церкву – не така вже й велика втрата, передають Патріоти Украї...

Тоня Матвієнко розповіла, чому старша донька з'їхала від неї

неділя, 5 травень 2024, 17:04

Співачка Тоня Матвієнко в інтерв'ю програмі "Ближче до зірок" зізналася, що її старша донька Уляна з'їхалася з хлопцем. Зараз 25-річна Уляна також реалізує себе в режисурі, передають Патріоти України. «Мені її дуже не вистачає, але вона вже доросла дів...