Всі яйця Путіна в один кошик: Як Росія потрапила під спортивний вогонь, на знищення

Вже зараз існує велика вірогідність дискваліфікації збірної Росії з лижних гонок.

Допінг-скандал. Фото: "Вісті"

Через допінговий скандал у Росії відібрали етап Кубка світу та юніорський чемпіонат світу з біатлону. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Еспресо".

У чому звинувачують Росію

Скандал навколо збірної Росії з біатлону спалахнув після оприлюднення другої частини доповіді незалежного експерта Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA) Річарда Макларена. У ньому канадець навів докази тотальної фальсифікації допінг-проб російських спортсменів під час Олімпіади-2014 у Сочі, координованої на державному рівні.

А минулого тижня Міжнародний союз біатлоністів (IBU) отримав від WADA список з 31 російського біатлоніста, підозрюваного у вживанні допінгу. Імена спортсменів не розголошувалися, але було відомо, що до списку потрапили, як діючі атлети, так і ті, які вже завершили активні виступи.

Провідні біатлоністи світу одразу ж висунули IBU вимогу дискваліфікувати росіян, які вживали допінг та відібрати у Тюмені етап Кубка світу, запланований на 9-12 березня 2017 року. Зокрема покарати порушників закликав найсильніший біатлоніст світу – француз Мартен Фуркад.

"IBU повинен вирішити цю проблему і бути жорстким з порушниками. Це не один або два спортсмени, а 31. Сподіваюся, у IBU вистачить сміливості покарати їх. Якщо для них не буде жодних наслідків, то я буду закликати партнерів і суперників не брати участь в змаганнях", - пообіцяв Фуркад.

Француза підтримали багато інших спортсменів, серед яких титуловані норвежці Тарьєй Бьо та Еміль Хегле Свендсен і чешка Габріела Коукалова. "Ми не можемо мати справу з шахраями. IBU повинен показати на прикладі, що це неприпустимо. Я підтримую дискваліфікацію, - сказав Свендсен.

Згодом після заяв окремих спортсменів федерації біатлону Великобританії, Чехії та Норвегії попередили IBU, що мають намір бойкотувати російський етап Кубка світу у Тюмені.

"Ми вимагаємо, щоб IBU скасував всі заплановані заходи і дискваліфікував всіх згаданих в доповіді Макларена російських біатлоністів. Якщо ці вимоги не будуть виконані, Норвегія розгляне можливість бойкоту всіх змагань в Росії", - відзначила у своїй офіційній заяві Федерація біатлону Норвегії.

А ось Федерація біатлону України (ФБУ), яка ще напередодні минулого сезону відправляла спортсменів на підготовку до Росії, зайняла вичікувальну позицію. "Будуть докази - нехай карають як годиться. Чого нам бойкотувати етап Кубку світу в Тюмені? Ось як приймуть рішення, тоді і будемо дивитися, що відбувається в світі", - заявив президент ФБУ Володимир Бринзак.

Яким виявилося покарання

Вивчивши усі обставини справи IBU призначив на 22 грудня у Мюнхені екстрене засідання виконкому, на якому мав бути винесений вердикт стосовно російських біатлоністів та тюменського етапу Кубка світу. Обставини справи нічого хорошого збірній Росії не обіцяли, а президент IBU – німець Андерс Бессеберг - був налаштований перед засіданням рішуче.

"У нас достатньо доказів порушення антидопінгових правил росіянами, адже ми отримали додаткову інформацію від WADA, якої у доповіді Макларена не було", - заявив Бассеберг, який разом з ще дев'ятьма членами виконкому IBU вирішував у четвер долю російського біатлону.

У підсумку виконком IBU вирішив відсторонити від змагань двох російських біатлоністів, відібрати у Росії етап Кубка світу у Тюмені, а також юніорський чемпіонат світу, який мав відбутися у місті Острів з 22 лютого до 2 березні 2017 року.

Імена дискваліфікованих росіян не розголошуються, але норвежському каналу NRK стало відомо, що вони вигравали медалі на Олімпіаді-2014, але зараз вже завершили кар’єру.

В IBU повідомили, що вже надіслали цим спортсменам відповідні сповіщення. Тож незабаром їхні імена буде оприлюднено, а врешті – відібрані нагороди Сочі. Також у прес-релізі IBU зазначено, що розслідування стосовно решти 29 біатлоністів продовжуються, тому неприємності для збірної Росії ще не закінчилися.

Стосовно змагань, які мали відбутися у російських містах, то місцева федерація вирішила зіграти на випередження і сама запропонувала IBU забрати етап Кубка світу та юніорський чемпіонат світу, вочевидь, розуміючи, що зберегти їх не вдасться. В IBU повідомили, що про нове місце стартів повідомить пізніше.

Попереду на росіян ще чекає розгляд питання стосовно чемпіонату світу 2021 року, який мав відбутися у Тюмені. Його IBU розгляне на своєму черговому конгресі у 2017 році. "Це перший сигнал для Союзу біатлоністів Росії, який повинен показати IBU і світовому спортивному співтовариству, що нинішня ситуація сприймається дуже серйозно. Дані доповіді Макларена свідчать про великі проблеми в російському спорті і його антидопінгової системі", - сказав Бессеберг, коментуючи рішення виконкому IBU.

Якщо Федерація біатлону України не висловила чіткої позиції стосовно російського допінгу, то міністр молоді та спорту України Ігор Жданов вітав учорашнє рішення IBU. "Я особисто вітаю всі ці рішення. Росія має нести жорстке і невідворотнє покарання за організовану злочинну діяльність, спрямовану на вживання допінгу, фальсифікацію проб, підрив авторитету міжнародних змагань і базових принципів олімпійського руху", - написав Жданов на своїй сторінці у Facebook.

Що буде далі

Нагадаємо, що минулого тижня через допінговий скандал Міжнародна федерація бобслею та скелетону відібрала у Росії чемпіонат світу, який мав відбутися з 13 до 26 лютого 2017 року у Сочі, та міг пройти без багатьох провідних спортсменів з інших країн, які пообіцяли бойкотувати змагання, якщо вони відбудуться на території Росії.

Тож не виключено, що приклад з біатлоністів, бобслеїстів та скелетоністів незабаром візьмуть і представники інших видів спорту. Зокрема про можливість переносу усіх змагань з Росії заявив віце-президент Міжнародної лижної федерації (FIS) Сверре Сеєберг.

Вже зараз існує велика вірогідність дискваліфікації збірної Росії з лижних гонок. Зокрема, 22 грудня стало відомо, що у доповіді Макларена фігурує троє російських лижників – олімпійські чемпіони Олександр Легков та Микита Крюков, а також срібний призер Ігор у Сочі – Максим Вилєгжанін. Про це повідомило шведське видання Expressen.

Між тим FIS представляє не одну, а одразу шість олімпійських дисциплін – лижні гонки, стрибки з трампліна, лижне двоборство, фрістайл, гірськолижний спорт та сноуборд. Тож якщо старти заплановані скасує ще й FIS, це по суті означитиме повний бойкот Росії у зимових видах спорту.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...