Всупереч мобілізації: Під Новий рік у Києві почали розносити повістки

Військкомати таким чином перевіряють списки.

Напередодні Нового року киянам почали приходити повістки, з наказом з'явиться в районні військові комісаріати. Це вельми несподівано, враховуючи, що осінній призов на військову службу вже закінчився, а сьома хвиля мобілізації офіційно не оголошена, відзначають Патріоти України з посиланням на "Обозреватель".

Киянин Сергій Л. продемонстрував нашому виданню корінець з підписом начальника військового комісаріату Подільського району, де значилося, що якщо він не з'явиться в зазначений термін, то буде притягнутий до відповідальності.

"З якого дива без оголошення мобілізації військкомати почали вручати повістки? До того ж, який з мене військовослужбовець, якщо я інвалід: у мене великі проблеми зі слухом", - розповів молодий чоловік.

Військкомати: ми уточнюємо дані

У Генеральному штабі збройних сил України визнали, що військкомати дійсно почали розносити повістки, однак це не має ніякого відношення ні до заклику, ні до мобілізації.

"Вручення повісток - планова робота районних військових комісаріатів, вона спрямована на те, щоб вести облік військовозобов'язаних. Це необхідно для уточнення соціально-демографічних даних і перевірки громадян на наявність законних підстав для отримання відстрочки", - розповів спікер Генерального штабу збройних сил Україна Владислав Селезньов.

За його словами, оновити дані про призовників необхідно у зв'язку зі створенням всеукраїнської бази електронного обліку військовозобов'язаних, роботи з якої посилено ведуться, однак необхідно дочекатися результатів голосування депутатів Верховної Ради.

Додамо, що створення електронного реєстру військовозобов'язаних, за словами самих військових, полегшить держорганам пошук ухильників у випадку, якщо до цієї бази матимуть доступ багато держструктур, у тому числі прикордонники, митники, поліція.

Краще не бігати

Якщо громадянин отримав повістку, йому необхідно прийти у військкомат, адреса якого вказана в корінці, захопивши з собою документи, які підтверджують його право на отримання відстрочки під час мобілізації. Працівники військкомату вносять відповідні зміни в його облікову картку, і він повертається додому.

Якщо документів на відстрочку немає, все одно необхідно прийти для перевірки всіх даних, щоб у майбутньому уникнути казусів, подібних тим, коли повістки передають інвалідам (як Сергію Л.) або людям, яких вже немає в живих. Справа в тому, що у військкоматах про останні захворюваннях могли не знати, бо відповідні структури з якихось причин не передали документи про статус інваліда військкоматам. Те ж стосується померлої людини, документи якого могли не дійти до військкомату, в результаті чого родичі отримують повістку на ім'я покійного.

"Щоб ці непорозуміння закрити, громадянину або його родичам, необхідно прибути до військкомату для процедури зняття з обліку", - розповів Селезньов.

У Генштабі зазначили, що повідомленням громадян про прибуття у військкомат повинні займатися органи місцевого самоврядування. Вважається, що людина отримала повістку, коли розписалася на корінці, який потім прикладається до особової справи громадянина.

Як відрізнити фальшиву повістку від справжньої

Може статися, що заради жарту чи злого умислу вам в поштову скриньку хтось кине фальшиву повістку, яку перед цим відредагували на комп'ютері і роздрукували. Відрізнити справжню повістку від "липи" допоможе наявність мокрої печатки. Усі печатки зроблені за єдиним зразком із зазначенням конкретного комісаріату.

Також на порядку повинні бути вказані ім'я та прізвище одержувача, адреса, за якою необхідно прибути, і підпис начальника військкомату.

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...