Вибухи в Брюсселі: ІноЗМІ розповіли, що відомо про брюссельських терористів

У Бельгії встановлено особи терористів-смертників і жертв терактів.

22 березня здійснено теракти в Брюсселі. Фото: ЕРА.

Щонайменше 34 людей убито і понад 200 поранено в результаті двох вибухів, здійснених у вівторок вранці двома терористами-смертниками в брюссельському аеропорту "Завентем" і на станції метро Мальбек в Брюсселі. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Двоє терористів привели в дію вибухові пристрої в брюссельському аеропорту "Завентем" у вівторок близько 8 ранку за місцевим часом. Загинуло щонайменше 14 осіб, десятки були поранені.

Буквально через годину на станції брюссельського метро Мальбек сталася третя атака терориста-смертника, достовірно відомо, що загинуло 20 осіб.

Владою встановлені особи двох нападників - це брати Ібрагім і Халід ель-Бакрауі. Поліція повідомляє про існування ще одного, третього підозрюваного. Він зник з аеропорту, залишивши там сумку з бомбою.

Подробиці події: Точне місце нападів. Перші два вибухи сталися майже одномоментно в залі вильоту брюссельського аеропорту близько 8 ранку за місцевим часом.

Руйнування в брюссельському аеропорту після теракту. Фото: ВВС.

Один смертник здійснив вибух біля стійки реєстрації, другий - за межами залу, в кав'ярні «Старбакс». Свідки кажуть, що перед тим, як гримнули вибухи, вони чули вигуки на арабській мові. Травми потерпілих свідчать про те, що бомби, які розірвалися в аеропорту, були начинені цвяхами.

Пізніше поруч з тілами ймовірних учасників нападу були виявлені автомат Калашникова і пояс смертника, що розірвався.

В 9.11 ранку за місцевим часом на станції метро Маальбек стався третій за рахунком вибух.

Поїзд метро, що складався з трьох вагонів, почав рух в напрямку станції Артс-Лоі, коли в середньому вагоні спрацювала бомба. Ця станція знаходиться недалеко від місця, де знаходяться європейські інститути.

Кількість жертв. Представники бельгійської влади підтвердили інформацію про те, що 20 людей загинули на станції метро Мальбек, і ще 14 в аеропорту "Завентем".

Рятувальники надають допомогу постраждалим після вибухів в Брюсселі. Фото: ВВС.

За приблизною інформації понад 200 осіб в результаті нападів були поранені. Серед них четверо британців. Один британець вважається безвісти зниклим. Це Девід Діксон, колишній співробітник британських авіаліній, який імовірно в момент вибуху знаходився в метро.

Девід Діксон вважається зниклим безвісти.

Він родом з портового міста на північному сході Англії Хартлпулі, але проживає в Бельгії на постійній основі. З моменту нападу від нього не надходили повідомлення ні членам сім'ї, ні співробітникам по роботі.

Першою офіційно встановленою жертвою теракту стала 37-річна Адельма Тапіа Руїз, громадянка Перу, мати двох дітей. Про це повідомила представниця міністерства закордонних справ Перу. Відомо, що дітей Адельми, які також перебували в аеропорту - чотирирічних дівчаток-близнят на ім'я Морін і Алондра, врятувало те, що вони втекли від стійки реєстрації, щоб погратися.

Серед загиблих першою була визначена 37-річна перуанка Адельма Тапіа Руїз.

Чоловік Адельма Крістоф відійшов від стійки разом з дітьми і залишився живим. Брат і сестра з Нью-Йорка, Саша і Олександр Пінчовскі, за наявною інформацією, розмовляли з родичами по телефону, повідомляючи, що благополучно пройшли реєстрацію в аеропорту "Завентем", коли пролунав вибух і зв'язок обірвався.

Доля Саші Пінчовскі і її брата Олександра Пінчовскі викликає побоювання.

Їхні родичі розповідають, що чули звук вибуху і дзвін скла перед тим, як зв'язок обірвався, повідомляє голландська газета Algemeen Dagblad. З тих пір повідомлень від них немає. Сім'я досі не може дізнатися, що з ними сталося. У вівторок вранці Саша і Олександр повинні були вилетіти назад додому в Нью-Йорк.

Хто відповідальний? За наявною інформацією через вісім годин після вибухів відповідальність за теракти взяла на себе Ісламська Держава.

В результаті терактів загинули щонайменше 34 людини і понад 200 було поранено.

У заяві, поширеній через один з пропагандистських каналів Ісламської держави, терористичне угруповання оголосило, що під час нападу були використані «пояси шахідів і вибухові пристрої».

«Бойовики ісламської держави відкрили вогонь в будівлі брюссельського аеропорту, потім кілька з них підірвали свої пояси з вибухівкою. Ще один смертник-мученик підірвав на собі пояс шахіда на станції метро Мальбек", - йдеться в зверненні. «В результаті вбито і поранено понад 230 осіб».

Терористи заявили, що вибрали Бельгію метою атаки за те, що країна бере участь в «міжнародній коаліції проти Ісламської держави».

Хто були нападники?

Троє терористів прибули в аеропорт. Фото з камер спостереження.

Поліція розповсюдила кадри відеоспостереження, зроблені незадовго до події, на яких зображені троє темноволосих чоловіків, які штовхають перед собою навантажені візки для багажу. В їх валізах знаходилося 15 кг вибухівки. Двоє чоловіків зліва на фото, імовірно, тримають ліву руку в кишені на кнопці детонатора бомб, які знаходяться в їх сумках.

Брати Халід (зліва) та Ібрагім (праворуч) ель-Бурауі зробили теракти в Брюсселі.

У поліцію звернувся водій таксі, який сказав, що перевозив «трьох чоловіків, у яких були великі сумки».

У вівторок увечері, після терористичної атаки, по всьому місту були проведені поліцейські рейди. Були виявлені бомби, начинені цвяхами, хімічні складові вибухівки та прапор ІГ. Представники поліції встановили за відбитками пальців, що одним із нападників був Ібрагім ель-Бакрауі. Його брат Халід був ідентифікований як терорист-смертник, який підірвав себе на станції метро.

Поліція Брюсселя, обшукуючи квартиру на верхньому поверсі занедбаного будинку в передмісті Брюсселя Схарбек, виявила вибухівку і прапор ІГІЛ.

Обидва терористи - смертники були відомими злочинцями, обидва відбували термін у в'язниці, але злочинів, пов'язаних з тероризмом не скоювали. За версією поліції, їм вдалося уникнути затримання під час рейду на терористичну базу, організовану в лісопарковій зоні Брюсселя 15 березня. З тих пір вони ховалися, зброю і бомби зберігали на новій квартирі.

Наджим Ашрауі, за даними місцевих ЗМІ теж має відношення до брюссельської атаці.

Ібрагім ель Бурауі залишив заповіт на комп'ютері. Це повідомлення представники поліції виявили на ноутбуці, який знайшли в помийному відрі під час обшуку в квартирі в Схарбек. Терорист писав: «Я не знаю, що робити. Мене загнали. Я в бігах, мене всюди шукають. Якщо я здамся, то опинюся за гратами».

Особа ще одного терориста (на кадрах відеоспостереження зліва) залишається невідомою. Чоловік праворуч на кадрах відеоспостереження аеропорту, одягнений в білу куртку і капелюх, залишив сумку з бомбою на підлозі аеропорту і зник з місця події до вибуху.

Поліції не вдається його знайти, але бельгійські газети повідомляють, що це може бути Наджим Лаашрауі, якого розшукує бельгійська влада з минулого тижня у зв'язку з підозрами в участі організації терактів в Парижі.

Наджим Ашрауі має відношення до терористичних атак в Парижі.

Бельгійська поліція минулого тижня оголосила його в розшук як одного з організаторів терактів в Парижі.

Під час обшуку в квартирі в Схарбек були виявлені відбитки пальців 24-річного Салаха Абдеслама - активно розшукуваного організатора паризьких нападів, який був заарештований напередодні в п'ятницю.

Як відреагувала Бельгія. У соціальних мережах швидко розійшлися фотографії несамовитих сцен, в яких сотні пасажирів і службовців аеропорту в паніці розбігаються, а з вікон валить дим.

Влада негайно зупинила весь громадський транспорт в місті. Аналітики почали спекуляції на тему, чи можуть ці напади бути пов'язані з арештом в п'ятницю головного підозрюваного в організації паризьких терактів Салах Абдеслама.

Влада попередила жителів Брюсселя про небезпеку і закликала залишатися вдома і по можливості не дзвонити по стільникових телефонах, оскільки мережа перевантажена.

Дим над брюссельським аеропортом після атаки смертників. Фото: Твіттер.

Всі станції метро в бельгійській столиці були відкриті у вівторок, аеропорт був закритий і в середу.

Прес-секретар уряду Великобританії офіційно заявила, що за розпорядженням Девіда Кемерона в Брюссель відправлена команда фахівців - поліцейських для допомоги в розслідуванні.

Вона сказала: "Експерти зберуть так багато матеріалу для розслідування, як тільки можна. Слідство триває, намагаючись з'ясувати достовірно, що сталося і хто несе відповідальність".

"Там всюди була кров". Зак Моузоун, який прибув в брюссельський аеропорт рейсом з Женеви, поділився враженнями після терактів. Він сказав: «Це було по-звірячому жорстоко. Стеля впала. Всюди була кров, поранені люди, розкидані сумки і валізи. Нам довелося йти через зруйновану будівлю. Це були сцени справжньої війни".

У Бельгії оголошено жалобу за жертвами терактів.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...