Вигляд з космосу вражає: Від шостого континенту відколовся величезний айсберг (фотофакти)

Глиба протяжністю у понад 100 км рушила у теплі води. Слід очікувати на відчутне підвищення Світового океану

В Антарктиці від льодовика Pine Island, котрий швидко тане, відколовся величезний айсберг. NASA показало блок льоду, що відокремився від південно-західного узбережжя континенту. Розкол відбувся всього протягом 5-6 діб, між 26 січня та 31 січня 2017 року, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости. На першому фото видно айсберг, коли він тільки відколовся від льодовика, а на другому - як він дрейфує в затоці.

За словами американського гляціолога Яна Ховата, з Університету штату Огайо, цей айсберг приблизно в 10 разів менше, ніж в липні 2015 року, коли відколовся 30-ти кілометровий шматок. "Такий "швидкий вогонь" розломів дійсно здається незвичним для цього льодовика. Але феномен вписується в загальну картину базальних тріщин в центрі крижаного шельфу, який розмивається теплою водою океану, в результаті чого лід ламається зсередини", - розповів науковець.

Вчені уважно стежать за льодовиком Pine Island, одним з головних на планеті, серед відповідальних за переміщення льоду з внутрішньої частини антарктичного льодовикового щита в океан. На їхню думку, така швидкість процесу в кінцевому підсумку сприятиме підвищенню рівня моря. Крім того, вчені вважають, що льодовик може повністю зникнути.

Фото від 26 січня 2017

З 1992 по 2011 роки Pine Island в середньому щорічно втрачав 20 млрд тонн льоду. Це відповідає однієї п'ятої частини танення льоду в Західній Антарктиці.

Фото від 31 січня 2017

"Ми пишаємося, це щось виняткове": Перші у світі дев'ять близнюків, що вижили, святкують триріччя

неділя, 5 травень 2024, 7:59

Перші у світі дев'ять близнюків, що вижили, святкують 4 травня свій третій день народження. Вони насолоджуються цією подією вдома в Малі з батьками та шестирічною сестрою Судою. Про це пише Книга рекордів Гіннеса. Усі дев'ятеро дітей здорові та досягаю...

Нові правила: Хворих на діабет і ВІЛ можуть визнати придатними до служби й мобілізувати, - Міноборони

неділя, 5 травень 2024, 7:48

Придатними до служби в армії можуть визнавати навіть тих, хто страждає на серйозні захворювання, але зберігає достатню функціональність. Це стосується, зокрема людей із діабетом та ВІЛ, розповіла в ефірі телемарафону директорка департаменту охорони здо...