Вчені Колумбійського університету з'ясували, чому їжа з високим вмістом насичених жирних кислот сприяє передчасній смерті, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.
Дослідники розробили новий метод мікроскопії, який дозволив відслідковувати долю жирних кислот після їх поглинання клітинами. Для цього атоми водню в молекулах замінялися важким ізотопом - дейтерієм - без шкоди хімічним властивостям кислот. Такі мітки можна виявити за допомогою раманівського розсіювання світла, при якому фотони, які взаємодіють з речовиною, змінюють свою енергію.
Виявилося, що насичені жирні кислоти включаються до складу плазматичної мембрани, що призводить до появи "отверділих" ділянок, які в нормі повинні бути еластичними. Вбудовані в них ферменти втрачають свої властивості. Це відбувається тому, що жорсткі і довгі ланцюги кислот скріплюють молекули ліпідів, сприяючи виникненню щільних острівців. Аномальні ділянки ростуть, що, в кінцевому підсумку, руйнує клітину.
Ненасичені жирні кислоти, навпаки, сприяють розчиненню ліпідних бляшок. Цим пояснюється, чому їжа (риба, рослинні масла, горіхи), що містить їх, благотворно впливає на здоров'я людини.
У липні 2016 року в журналі JAMA Internal Medicine опубліковано статтю вчених Гарвардського університету, які з'ясували, що споживання у великих кількостях ненасичених жирів, що містяться в рослинних оліях, пов'язане з низькою ймовірністю ранньої смерті.
В Україні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть накладати штрафи на військовозобов'язаних громадян, які порушують правила мобілізації. Розповсюджені ситуації, коли ТЦК та СП вимагає оплатити штраф, але видає для цього лише ...
В Україні щорічно змінюються вимоги до страхового стажу для виходу на заслужений відпочинок за віком. Так, для того, аби вийти на пенсію в 60 років, людина має набути щонайменше 32 роки страхового стажу (роком раніше — 31 рік), у 63 роки — за наявності...