Викликає ранню смерть: Вчені розповіли, яка їжа вбиває

Дослідники розробили новий метод мікроскопії, який дозволив відслідковувати долю жирних кислот після їх поглинання клітинами.

Ілюстрація: aif.ru

Вчені Колумбійського університету з'ясували, чому їжа з високим вмістом насичених жирних кислот сприяє передчасній смерті, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Дослідники розробили новий метод мікроскопії, який дозволив відслідковувати долю жирних кислот після їх поглинання клітинами. Для цього атоми водню в молекулах замінялися важким ізотопом - дейтерієм - без шкоди хімічним властивостям кислот. Такі мітки можна виявити за допомогою раманівського розсіювання світла, при якому фотони, які взаємодіють з речовиною, змінюють свою енергію.

Виявилося, що насичені жирні кислоти включаються до складу плазматичної мембрани, що призводить до появи "отверділих" ділянок, які в нормі повинні бути еластичними. Вбудовані в них ферменти втрачають свої властивості. Це відбувається тому, що жорсткі і довгі ланцюги кислот скріплюють молекули ліпідів, сприяючи виникненню щільних острівців. Аномальні ділянки ростуть, що, в кінцевому підсумку, руйнує клітину.

Ненасичені жирні кислоти, навпаки, сприяють розчиненню ліпідних бляшок. Цим пояснюється, чому їжа (риба, рослинні масла, горіхи), що містить їх, благотворно впливає на здоров'я людини.

У липні 2016 року в журналі JAMA Internal Medicine опубліковано статтю вчених Гарвардського університету, які з'ясували, що споживання у великих кількостях ненасичених жирів, що містяться в рослинних оліях, пов'язане з низькою ймовірністю ранньої смерті.

Ера гуманоїдів насувається невблаганно: Спеціалісти Disney навчила людиноподібного при падінні приземлятися красиво та безпечно, уникаючи пошкоджень (відео)

середа, 19 листопад 2025, 12:58

Двоногі роботи - надзвичайно складні машини, однак їхня вразливість до падінь залишається серйозною проблемою: достатньо поштовху чи невеликої перепони, щоб машина впала та отримала пошкодження, зокрема дорогих компонентів на кшталт камер. Як повідомля...

Не фантастика! Створено пігулку, яка може продовжити життя до 150 років

середа, 19 листопад 2025, 11:58

Китайський біотехнологічний стартап Lonvi Biosciences заявив про розроблення експериментальної пігулки з екстрактом виноградних кісточок, яка, за словами компанії, здатна суттєво подовжити тривалість життя людини - аж до 150 років, передають Патріоти У...