За все відповідають гени: Американські вчені знайшли спосіб боротьби з алкоголізмом

Ген β-Klotho кодує білок, що формує в центральній нервовій системі складний білковий комплекс, який зв'язується з гормоном FGF21, активуючи його, і безпосередньо впливає на центральну нервову систему, пригнічуючи тягу до спиртного.

Американці знайшли ген, що вбиває алкоголізм. Фото: ЖЖ.

Генетики Південно-Західного медичного центру Техаського університету визначили ген, який пригнічує бажання вживати алкоголь. Результати роботи представлені в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Фахівці вивчили результати декількох досліджень, в яких проводився пошук зв'язку між пристрастю до спиртного і різними варіантами (алелями) генів. Крім того, вчені порівняли ДНК понад 105 тисяч осіб. При цьому до найбільш важкохворих на алкоголізм учасників віднесли чоловіків, які вживають більше 21 склянки алкоголю в тиждень, і жінок, які випивають більше 14. Помірно питущими були ті, хто вживав менше 14 склянок (чоловік) або менше семи (жінки).

Встановлено, що один з варіантів гена β-Klotho присутній у 40% учасників дослідження (зі слабкою пристрастю до алкоголю). β-Klotho кодує білок, що формує в центральній нервовій системі складний білковий комплекс. Останній також утворений рецепторами молекул, відомих як фактори росту фібробластів 21 (FGF21). Комплекс зв'язується з гормоном FGF21, активуючи його, а той, у свою чергу, безпосередньо впливає на центральну нервову систему, пригнічуючи тягу до спиртного.

FGF21, як було показано в інших дослідженнях, може також зменшити пристрасть до цукру і сприяє зменшенню ваги. Крім того, це з'єднання регулює метаболізм, циркадні ритми і жіночі репродуктивні функції. Однак для правильної роботи гормону необхідний β-Klotho, оскільки у мутантних мишей з неактивним геном тяга до алкоголю не пропадала, навіть якщо їм штучно збільшували рівень FGF21 в крові.

Вчені сподіваються, що результати їх роботи допоможуть створити нові методи лікування алкоголізму.

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...

"Він не уявляє, як можна грати": Чемпіон світу нещадно розніс Мудрика після матчу з Астон Віллою

неділя, 28 квітень 2024, 21:00

Ексгравець Челсі та чемпіон світу у складі збірної Франції Франк Лебеф розкритикував українського вінгера лондонців Михайла Мудрика після гри проти Астон Вілли (2:2) в 35 турі АПЛ. За словами легендарного футболіста, Мудрик погано взаємодіє з партнерам...